Home Društvo Mlada hercegovačka arhitektica Ivana Krilić: Žene trebaju biti hrabre, vjerovati u sebe...

Mlada hercegovačka arhitektica Ivana Krilić: Žene trebaju biti hrabre, vjerovati u sebe i svoj rad

SHARE

Razgovarali smo s Ivanom Krilić mladom arhitekticom iz Hercegovine. U januaru prošle godine odlučila je zaploviti u privatni biznis. U Sarajevu je osnovala arhitektonski „Studio 21“.

Ivana Krilić je članica Udruženja poslovnih žena u BiH. Razgovarali smo o tome kako je pokrenuti privatni biznis, te na koje je sve prepreke i izazove naišla i da li je na putu ka uspjehu imala podršku.

Zašto ste se odlučili da u Sarajevu otvorite  arhitektonski studio?

– Kreativnost i mogućnost samostalnog donošenja poslovnih odluka me najviše inspiriralo da postanem samostalni poduzetnik te započnem novo poglavlje u karijeri. Željela sam iskoristiti svoj potencijal u potpunosti, sanjala sam o tome da radim nešto čiji će rezultati zavisiti isključivo od mene; to je dragocjen osjećaj koji nisam mogla osjetiti radeći za nekog drugog.  Dosadašnja radna iskustva su mi značajno pomogla pri odluci o osamostaljenu, jer sam već bila pripremljena na većinu izazova sa kojima sam se, i još uvijek, susrećem. Selidba u Sarajevo iz privatnih razloga, pojačala je moja nastojanja za pokretanje samostalnih poslovnih aktivnosti.

Ko Vam je bio najveća podrška pri donešenju odluke za pokretanje vlastitog biznisa?

– Dugogodišnje kolege sa kojima uspješno surađujem, kao i obitelj, su mi bili velika podrška, koja mi je olakšala donošenje odluke o početku samostalnog poduzetništva. Smatram da je podrška jako bitna jer ste na početku jako nesigurni u svoju odluku. Koliko god ste svjesni svoje kvalitete treba vam vjetar u leđa i moralna podrška da napravite taj prvi korak i otisnete se u svijet poduzetništva.

Kakvi su Vam bili počeci, obzirom da u svijetu arhitekture većinom su muškarci?

– Svaki početak je težak, u bilo kojim poslovnim aktivnostima, pa tako i mojim. Početak uspostavljanja firme nije jednostavan proces, bez obzira da li ste žena ili muškarac. Kao žena, nisam imala značajnih poteškoća, koje ne bi imao svaki muškarac. Bitna je volja i odlučnost, problemi uvijek postoje, a mi trebamo biti odlučni i sposobni boriti se sa njima, kao novim i stalnim izazovima u našim poslovnim karijerama.

Da li ste pri osnivanju Vaše komapanije imali podršku lokane zajednice?
 

– Nisam imala podršku lokalne zajednice i iskreno, nisam je ni tražila. Nisam ni bila upućena kome da se obratim, odakle da počnem pa je lakše bilo samostalno sve započeti.

Naš portal namjenjen je svim poduzetnicama kao i onima koje žele da započnu svoj vlastiti biznis, svakodnevno se trudimo da ih informišemo, ohrabrimo, olakšamo kako njihovo poslovanje tako i sam ulazak u biznis. Imate li  Vi neku poruku za njih prvenstveno za žene koje žele tek da krenu ka vlastitom biznisu. 

-Žene trebaju biti hrabre, vjerovati u sebe i svoj rad. To je osnova i pokretač svakog poduzetništva. Ne smiju odustajati pri nastajanju problema i poteškoća u radu čega će uvijek biti i to ne možemo izbjeći. Naravno, ne treba ni živjeti u oblacima i misliti da će sve samo od sebe doći, rad je najbitniji. Trebaju biti spremane da na početku nema radnog vremena, trebaju biti istrajne, disciplinirane, raditi marljivo, te će se na kraju trud sigurno isplatiti.