Home Gospodarstvo Berba kamilice: Kamilica kao ljekovito bilje

Berba kamilice: Kamilica kao ljekovito bilje

SHARE

Berba kamilice mora biti u određeno vrijeme, ne samo zbog ljekovitosti, mirisa i ljepote, već i stoga što je, privlačna pčelama, leptirima i osama, baš kao i nama.

Organski vrtlari znaju kada je  vrijeme za sijanje kamilice ali i kada je vrijeme za berbu kamilice. Kamilica kao ljekovito bilje poznata je od davnina. U njezinim se aromatičnim cvjetovima krije prava riznica zdravlja, a njezina ljekovita svojstva su neizmjerna. Od kamilice možete raditi čaj, ulje, hidrolat, losion, šampon, kreme te je koristiti za razne obloge i kupke.

Kamilica cvate od svibnja do rujna pa u to vrijeme svakako iskoristite sunčane dane i krenite u berbu kamilice.

Moramo reći da ono što ljudi najčešće kupuju kao čaj od kamilice u supermarketima uglavnom nije dobra ni čista biljka, a takvo bilje je uvijek i špricano da bi moglo duže stajati. Kako se tu radi uglavnom o velikim količinama tako se može reći da ti plodovi nisu čisti, odnosno takav čaj se ne sastoji samo od cvjetnih glavica kakav bi trebalo biti.

Ako imate svoje čisto polje pokušajte zasaditi barem pokoju gredicu kamilice, a tada u berbu kamilice možete krenuti i srpom. Ako ćete pak brati samoniklu biljku kamilice, onda pripazite gdje raste, izbjegavajte zagađena mjesta i blizinu prometnica, a takvu kamilicu berite ručno i pažljivo, piše Rtl.hr.

Nikako je ne čupajte s korijenom i ne uništavajte biljku jer će ona još cvasti nekoliko narednih mjeseci. Biljka će se i samosjemeniti se pa će vas dočekati i sljedeće godine.

Berba kamilice može se vršiti škarama tako da režete stabljičice s cvjetnim glavicama ili ih pažljivo otrgajte u buketić, a kod kuće ih pripremite za sušenje i druge namjene.

Najučinkovitiji, ali i dugotrajniji način branja je prstima. Takva berba kamilice zahtjeva strpljenje jer između prstiju cvjetiće nježno morate prihvaćati s donje strane tako da vam u ruci odmah ostaju samo čiste cvjetne glavice. Ovakva berba traje mnogo duže od slaganja sa stabljikama u buketiće, ali će vam zato uštedjeti dosta vremena  koje biste kasnije potrošili na čišćenje i pripremu za sušenje.

Garantiramo vam da će već i sama berba kamilice na svježem zraku popraviti vaše raspoloženje, a njezina će vas blagotvornost liječiti i umirivati u nadolazećim mjesecima.