Home Nekategorizirano Iz proračuna HNŽ-a osam milijuna KM za isplatu službenika koji su tužili...

Iz proračuna HNŽ-a osam milijuna KM za isplatu službenika koji su tužili Vladu

SHARE

Ministarstvo financija HNŽ-a, nakon provedenih postupaka i temeljem usvojenih odluka Vlade, u srijedu je na račune korisnika uplatilo 1,088.000 KM na ime izvansudskih nagodbi.

Milijunski iznosi

Tim povodom Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, istaknuo je kako je spomenuta uplata još jedan značajan korak prema konačnom rješenju toga naslijeđenog i financijski iznimno zahtjevnog problema koji je Vlada čvrsto odlučila riješiti, piše Večernji list.

Podsjetit ću na to da je tijekom 2017. godine Vlada za tu nakanu izdvojila i uplatila oko četiri milijuna KM, a jednak iznos planiran je i u proračunu za 2018. godinu, kazao je Herceg.

Inače, jučer je, također, izvršena uplata i svim korisnicima koji se preko granta sufinanciraju ili financiraju iz proračuna HNŽ-a. Ipak, isplata sudskih tužbi ostaje prioritet i dalje jer pojedinci već godinama čekaju da se obveze prema njima izmire.

Tek se Hercegova Vlada ozbiljnije uhvatila ukoštac s tim problemom i osigurala da se ova dugovanja izmiruju pojačanim tempom. Kako je nedavno izjavio županijski javni pravobranitelj Vlado Bevanda, cilj je za ovu godinu riješiti sporove koji datiraju iz 2016. godine, a onda nastaviti raditi sukladno proračunskim mogućnostima.

Procesi bi bili brže rješavani kad bi u proračunu bilo dovoljno sredstava da se te obveze odmah riješe. Riječ je o problemu koji je godinama rastao i sada činimo sve kako bi presude bile isplaćene što je brže moguće, rekao je Bevanda nedavno za Večernji list.

Rekao je kako Pravobraniteljstvo u pravilu gubi ove slučajeve jer se zaista radi o kršenjima kolektivnih ugovora od institucija te kako sredstva u konačnici moraju biti isplaćena iz županijskog proračuna.

Pokušaji nagodbe

Zato smo u nekoliko navrata upućivali pozive za izvansudske nagodbe kako bismo smanjili troškove županiji i ubrzali isplatu u ovim slučajevima. Nadamo se kako će i u budućnosti što veći broj ovih slučajeva biti riješen izvansudskim nagodbama, zaključili su sugovornici Večernjeg lista.

Inače, u prosjeku jedan tužitelj od Vlade HNŽ-a dobiva između 4.000 i 5.000 KM. Gledajući podatke o isplatama sredstava, nameće se zaključak kako su najveći dobitnici odvjetnici koji zastupaju osobe koje tuže Vladu. Njihova zarada se broji u desecima, a u nekim slučajevima u stotinama tisuća maraka.

Iz Vlade HNŽ-a još jednom su pozvali sve županijske institucije da se pridržavaju odrednica kolektivnih ugovora jer samo na taj način se može smanjiti broj tužbi protiv županijske Vlade u Mostaru u budućnosti. Očekuje se kako će Vlada HNŽ-a još godinama rješavati ovaj problem jer se potraživanja i dalje broje u desecima milijuna maraka.

(