Home Gospodarstvo Makarska rivijera: Istražili smo koliko košta tjedan obiteljskog odmora

Makarska rivijera: Istražili smo koliko košta tjedan obiteljskog odmora

SHARE

Planirate godišnji odmor provesti u Dalmaciji? Prije nego što krenete, ne bi bilo loše da se dobro organizirate i da na put ne krećete prije nego što rezervirate gdje ćete spavati, da li u hotelu ili privatnom smještaju.

U Hrvatskoj je špica ljetne sezone, a ekipa Radiosarajevo.ba proteklog vikenda zaputila se u ovu nama susjednu državu, omiljenu za ljetovanje, gdje smo od Dubrovnika do Splita provjeravali cijene hotela i privatnog smještaja.

Krenuli smo s krajnjeg juga Hrvatske, iz Dubrovnika. Kada smo razgovarali ili pitali naše sagovornike, bazirali smo se na noćenju od sedam dana, za četveročlanu porodicu sa dvoje djece, koja su ispod 12 godina.

Dubrovnik

Omiljena destinacija svih Bosanaca i Hercegovaca koji su nešto dubljeg džepa je Dubrovnik. Uglavnom svi oni izaberu odmor u naselju Lapad, pa smo se i mi zapustili u tom pravcu. Već na samom dolasku pokucali smo na prva vrata, na kojima je pisalo – “rent apartmants”.

“Sedam noći u apartmanu za četiri osobe iznosi oko 1.500 KM ili 750 eura. To je najmanja moguća cijena i nema pregovora”, kazao nam je vlasnik apartmana Ivan.

On je pojasnio da je to za vikend koji dolazi, za kraj jula i početak augusta, te da će u narednom mjesecu apartmani biti skuplji za oko 20 posto.

I u ostalim objektima na Lapadu cijene za sedam dana se kreću od 1.800 do 2.200 KM.

Da biste dobili potpunu sliku o cijenama noćenja u Dubrovniku, telefonski smo kontaktirali recepciju jednog hotela na Lapadu.

“Za sedam dana, kako ste nam rekli za četveročlanu porodicu, potrebno je izdvojiti 2.200 eura ili 4.400 maraka. U cijenu je uključen doručak”, kazala nam je ljubazna recepcionerka.

RSA_patrola_jadran4.jpg - undefined

Neum

Iz Dubrovnika smo krenuli prema granici sa Bosnom i Hercegovinom, u Neum. U Vili koja se nalazi u centru Neuma cijena za sedam dana je 2.100 KM.

Pojedine vile imaju i bazen, cijena apartmana za četveročlanu porodicu je 1.300 KM, ali ćete do mora morati ići oko kilometar i po. Ako vam nije do kupanja u moru, već samo žudite za odmorom, ovo se može nazvati pristojnom cijenom za sedmodnevni provod.

U hotelu sa tri zvjezdice, taj provod će vas koštati oko 1.600 KM, a sa četiri zvjezdice cijena je 3.00O KM, s uključenim doručkom.

Gradac i Podaca

Gradac je omiljena destinacija za sve Bosance, posebno Tuzlake i građane iz okolnih mjesta iz Tuzlanskog kantona. U privatnom smještaju sedam dana možete provesti od  950 do 1.300 KM, dok je Aparthotel na magistrali i samom ulazu u Gradac (s lijeve strane kada idete prema Splitu) popunjen za cijeli juli i august.

“Imamo slobodna mjesta za kraj augusta, ali samo četiri dana i apartman za četveročlanu porodicu možete iznajmiti za 1.000 KM”, kazala nam je vlasnica Fatima.

U Podacama ista slika. Slobodnih apartmana ima, a cijena je 1.300 KM za sedam dana. Oni uporniji i malo dalje od plaže sasvim solidan apartman mogu unajmiti za 1.000 maraka sedmično.

Zaostrog i Drvenik

Zaostrogu gužva na plaži, nema mjesta ni za peškir.  Cijene u apartmanima se kreću od 800 do 1.300 maraka za sedam dana boravka.

Slična popunjenost, od skoro 100 posto, bit će i tokom augusta. Naša preporuka je da već sada tražite smještaj u Zaostrogu, u slučaju da ljeto želiti provesti u ovom gradu.

Inače, Drvenik je skuplji u odnosu na Zaostrog, pa je teško pronaći apartman na sedam dana za manje od 1.400 KM.

RSA_patrola_jadran.jpg - undefined

Podgora

Idemo prema Podgori, gdje već na samom ulazu u ovaj gradić nas dočekuju dvije gospođe s natpisima “apartmans”.

“Ako mislite uzeti apartman, najbolje je da stanete s nama i odemo da ga zajedno pogledamo. Apartman izdajem po cijeni od 80 eura noć”, priča nam ona.

Nismo se željeli cijenkati, ali smo tražili ponudu za sedam dana.
“To vam je 490 eura, dakle 70 eura po noći, ispod nema šansi”, dodala je ona, uz konstataciju da je bolje da pogledamo apartman i da ga odmah uzmemo, jer se smještaj u objektima bliže plaži kreće od 120 do 150 eura.

Parking za 60 minuta je 7 kuna (oko 2 KM), s tim da cjelodnevni iznosi 40 kuna (oko 12 KM).

Ono što je bitno je činjenica da mjesta u ovom gradu ima i da se može naći smještaj tokom cijelog augusta. Barem za sada.

Dodajmo da je Podgora jedan od najčistijih gradova u kojima smo bili. Jadransko more je također biserno čisto. Naša preporuka.

Tucepi_tabla.jpeg - undefined

Tučepi

Nismo željeli provjeravati već smo se zaputili u Tučepe, gdje smo donijeli odluku da ćemo prespavati. Nadali smo se da će cijena biti u rangu Podgore, ali smo se prevarili.

“Sedam dana u objektu koji izdajem iznad magistrale je 70, a ispod 80 eura, s tim da morate voditi računa da vam je do plaže oko 200 metara ako uzmete ovaj apartman”, kazala je Marija, koja je dodala da su cijene u prvom redu do mora i do 150 eura za noć. 

Kod Marije je parking besplatan, uključen u cijenu, a cijena parkinga na dan iznosi 30 kuna (oko 8 KM) na privatnom parkingu kod magistrale. Vikendom je malo skuplje i iznosi 40 kuna (oko 12 KM).  

Makarska

Bosanci i Hercegovci se slabije kupaju u Makarskoj. Posebno Bosanci. Njih možete zateći u šopingu u Lidlu ili Kauflandu, kako nemilice kupuju originalnu njemačku Nutellu za 44 kune (11 KM) od 1.000 grama.

Sedam dana u apartmanu iznosi 1.200 maraka. U hotelu, u kojem je uključen i doručak, cijena za sedam dana iznosi 3.600 maraka.

Kugla sladoleda iznosi od osam (dvije i po KM) do 12 kuna (tri KM), a pizza od 46 (13 KM) do 80 kuna (22 KM).

Vožnja do Korčule brodicom po osobi košta 150 kuna (oko 40 KM), i potražnja je bolja nego proteklih godina. Istina, na takvu avanturu se najčešće odlučuju Poljaci i Česi.

RSA_patrola_jadran6.jpg - undefined

Baška Voda i Brela

U Baškoj Vodi nismo imali sreće za smještaj. Možda što smo u ovaj gradić stigli oko podneva, kada su zbog temperature od 37 stepeni, svi “pobjegli” u more ili kuće.

Tek jedan ljubazan gospodin “koji voli Bosance i Hercegovce” nam je kazao da ima apartman, ali malo skuplji.

“Ovo je vila i cijena je baš velika. Vila ima bazen, a svaka soba kupatilo. Apartman je preskup i on je za Nijemce”, odgovorio nam je on, koji je “parkiran” odmah do Turističke zajednice, gdje lovi bogate klijente iz Njemačke.

Odlučili smo popiti kafu i u objektu na samoj rivi naručili espresso i mineralnu vodu. Ispostavljen nam je račun od 28 kuna (oko 8 KM), kafa je 12 (oko 3 i po KM), a mineralna voda 16 kuna (oko četiri i po KM). Primjetili smo da se u skoro svakom objektu za bilo koju uslugu račun uredno izdaje.

“Velike su nam kontrole. Ove godine su pooštrene”, kazala nam je jedna gospođica u pekari, u kojoj štruca hljeba ili kruha iznosi devet kuna (skoro tri KM).

U Brelima je situacija slična, s tim da nam je jedna gospođa nudila apartman na jednu noć od 150 eura.
“Tu je odmah, prvi red do plaže. Imate i parking. I pogled na more, prekrasan. Želite li pogledati”, pitala nam je gospođa dok je ispijala popodnevnu kaficu na rivi.

Nismo odlučili, već smo produžili prema Splitu. Moramo naglasiti da budete spremni na gužvu prilikom ulaska u Bašku Vodu iz pravca Makarske.

RSA_patrola_jadran5.jpg - undefined

Omiš i Split

Čisto iz radoznalosti prenuli smo put Omiša, iako znamo da državljani Bosne i Hercegovine slabije ljetuju u ovim gradovima Jadrana. U Omiš iz pravca Brela smo ušli bez problema, ali smo se pokajali što smo krenuli put Splita.

U povratku prema Brelima iz pravca Splita u Omišu nas je dočekala gužva od dva kilometra. Nju prave saobraćajci koji reguliraju promet na mostu u centru Omiša, gdje je isključena prometna signalizacija.

Stekli smo utisak da upravo oni prave gužvu, jer nepotrebno zaustavljaju saobraćaj. I duže nego što treba.

Ako ste planirali da ljetujete u Omišu, mjesta nećete naći. Slična situacija je u Podstrani prije Splita. Tu ima mjesta, a sedam dana u apartmanu iznosi 1.600 KM, ali u ponudi su tek dva, tri objekta.

Vila Džeke i Ibričića u Podstrani kod Splita - undefined

Vila Džeke i Ibričića u Podstrani kod Splita

Podstrani veliku vilu sa šest modernih stanova imaju naši nogometaši Edin Džeko i Senijad Ibričić. Ibričić nam je nedavno rekao da su sve prodate. U Podstrani je najčišće more na području Splita. Ibričićeva i Džekina vila je iznad magistrale, ali do mora je dva minuta. Pogleda na Jadransko more i Brač su prelijepi.

Lijep je smještaj i u hotelu na samoj plaži, a cijena za sedam dana je previsoka – 3.700 KM.

Split je isto “žara”. Cijene su previsoke, od kafe do kugle sladoleda koji koštaju po 10 kuna (dvije i po marke).

Sat vremena parkinga na Rivi košta 20 kuna (pet i po maraka). Kada smo vidjeli koliko će nas koštati taj luksuz, nismo se ni zaustavili na ručku, gdje ga hamburger sa pomfritom te pivom ili koka-kolom za osvježenje morate izdvojiti 80 kuna (oko 22 KM).

Radio Sarajevo