Home Društvo ROĐEN U TOMISLAVGRADU Tko je Dražen Kutleša, vjerojatni Bozanićev nasljednik?

ROĐEN U TOMISLAVGRADU Tko je Dražen Kutleša, vjerojatni Bozanićev nasljednik?

SHARE

Mons. Dražena Kutlešu (49) tjednik Globus spominje kao izglednog nasljednika kardinala Bozanića na mjestu zagrebačkog nadbiskupa.

On je na čelu porečko-pulske biskupije zadnjih sedam godina, a rođen je 25. rujna 1968. u Tomislavgradu u hrvatskoj katoličkoj obitelji, od oca Kreše i majke Danice rođ. Ćurić, koji žive u Prisoju, piše 24sata.

U rodnom Prisoju je završio osnovnu školu, a nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavio je studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen u lipnju 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Za misničko geslo uzeo je biblijske riječi: „Hvalit ću te, Gospodine Bože moj, svim srcem svojim, slavit ću ime tvoje dovijeka“.

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Doktorirao kanonsko pravo u Rimu

Nakon svećeničkog ređenja otišao je u Rim gdje je doktorirao kanonsko pravo na Papinskom sveučilištu te radio u kongregaciji za širenje vjere i boravio u misijskom Papinskom Zavodu sv. Petra apostola.

Dvije godine je proveo kao župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. bio je župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH.

Savudrijska vala | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe, a zadnjih sedam godina suradnik  kongregacija za kauze svetih i disciplinu sakramenata. Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu. Govori talijanski, njemački i engleski jezik.

Foto: Patrik Macek/Pixsell

“Pravi je lijek u molitvi, ljubavi u međusobnom praštanju, osluškivanju narodne duše i upornom radu za opće dobro”, poručio je svojedobno biskup Kutleša.

Papa ga angažirao oko ‘slučaja Dajla’

Porečko-pulski biskup postao je u prosincu 2011. kao najmlađi biskup Crkve u Hrvata. Za svoje biskupsko geslo ‘U tebe se, Gospodine, uzdajem!’. Zaredio ga je, između ostalih, i mostarski biskup Ratko Perić, inače veliki protivnik priznanja ukazanja u Međugorju.

Biskupa Dražena Kutlešu, Papa Benedikt XVI. je 2011. osobno poslao u Dajlu kraj istarskog Novigrada kako bi razriješio spor koji je nastao oko tog posjeda između Hrvatske i Vatikana.

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Čuvanje prirodnog moralnog sustava

‘Prirodni moralni sustav je na udaru i neki ga žele promijeniti’- poručio je prije tri godine u propovijedi u Ludbregu te naglasio kako je Crkva ta koja mora pozivati na istinu i prirodni moralni zakon, ali i da je zadaća političara, koje bira naroda, pokazati koji je ispravan put.

Dnevnik.ba