Home Gospodarstvo Nakon najave bojkota iz EU, industrija čokolade napokon kreće u borbu protiv...

Nakon najave bojkota iz EU, industrija čokolade napokon kreće u borbu protiv svojih demona

SHARE

Industrija čokolade, koliko god mnogima bila omiljena, toliko je na udaru javnosti zbog katastrofalnih uvjeta u kojima se proizvodi. No sve je nekako išlo dok Europska unija nije zaprijetila bojkotom, a države koje proizvode kakao našle su se pred velikim odlukama. Naime, EU je rekla kako neće uvoziti kakao zbog čije je proizvodnje uništena šuma.

Radi se na ubrzanom mijenjanju ove slatke industrije, a uključili su se čelni ljudi svih država, donositelji odluka i kompanije kako bi se stalo na kraj uništenju šuma i iskorištavanju dječjeg rada.

Prošle godine Guardian je razotkrio kako će zbog proizvodnje kakaa šume u zapadnoj Africi potpuno nestati. Države proizvođači nisu oklijevale. Gana je najavila veliki plan kojim planiraju zaustaviti deforestaciju, odnosno uništavanje šume, koje je uzorkovala proizvodnja kakaa. Obala Bjelokosti počela je skupljati novac za financiranje strategije pošumljavanja, a potrebno im je više od milijarde dolara.

Kompanije koje proizvode čokoladu, Cemoi i Godiva, već su usvojile novu politiku kompanije za zaštitu šuma, a očekuje se da će isto učiniti i Valrhona i Ferrero.

Drugi veliki problem čokoladne industrije je iskorištavanje djece na plantažama kakaa. Samo u Gani i na Obali Bjelokosti radi dva milijuna djece koja nikad nisu ni čula za čokoladu, a kamoli da su je probali.

– Građani Europske unije, kao najveći konzumenti čokolade na svijetu, imaju odgovornost za to kako lanac proizvodnje funkcionira – rekla je Linda McAvan iz Europskog parlamenta.

Izvan Afrike, zasad je jedino Kolumbija pristala potpisati inicijativu “kakao bez uništenja šuma”.