Home Zanimljivosti Rodila bebu s dva lica: ‘Ne žele ju operirati i spasiti joj...

Rodila bebu s dva lica: ‘Ne žele ju operirati i spasiti joj život…’

SHARE

INDONEZIJA: Iako beba ima samo jedno tijelo s dvije ruke i noge, ustvari je riječ o sijamskim blizancima, odnosno blizancima koji su jednim dijelom svojega tijela međusobno srasli…

U Indoneziji je rođeno dijete s dva lica i s dva mozga, ali samo s jednim tijelom i jednom glavom. Riječ o slučaju začeća blizanaca, kod kojeg se drugi fetus nije normalno razvio. Dvomjesečji Gilang Andika iz grada Batama u Indoneziji, osim što ima dva lica i dva mozga pati od potencijalno fatalnog hidrocefalusa, stanja u kojem se u mozgu djeteta skuplja tekućina.

Iako beba ima samo jedno tijelo s dvije ruke i noge, ustvari je riječ o sijamskim blizancima, odnosno blizancima koji su jednim dijelom svojega tijela međusobno srasli. Takvi slučajevi događaju se rijetko, u prosjeku jednom na 250.000 poroda, a blizanci mogu biti spojeni prsnim košem, lubanjama ili dijelovima leđa. U ovom slučaju, drugom blizancu se nije razvilo tijelo.

Roditelji nisu znali sve do poroda

U nekim slučajevima, ovisno o sraštenosti unutarnjih organa, sijamski blizanci se mogu kirurški odvojiti, no kod malog Gilanga to nije slučaj. Operacija bi podrazumijevala uklanjanje dijela lubanje, jednog mozga i lica, a šanse da bi dijete preživjelo zahvat su gotovo nikakve. Njegovi roditelji očajnički traže pomoć jer žele spasiti život svojeg djeteta, no lokalni liječnici rekli su im da je njegovo stanje neoperabilno.

Osim što u ovom slučaju bebi ne može pomoći operacija, liječnici su rekli da beba vrlo vjerojatno neće dugo živjeti jer joj je dijagnosticiran hidrocefalus, stanje u kojem se likvor (moždana tekućina) skuplja u glavi i uzrokuje pritisak na mozak, može oštetiti živčano tkivo i izazvati smrt. Djeca koja prežive često imaju oštećenja mozga, imaju problema s govorom, učenjem, vidom, pamćenjem ili epilepsiju.

Gilangovi roditelji, majka Ernilasari i otac Mustafa nisu znali za stanje bebe sve do poroda. Pokušavaju pronaći medicinsku pomoć koja će spasiti život njihovog djeteta, no nemaju novca. Liječnik koji se nakon poroda brinuo za malog Gilanga, dr. Nenden Ismawati kaže da je malo vjerojatno da bilo koji liječnik može operirati.

– Naravno, predlagali smo operaciju u jednoj od bolnica u Jakarti koja je bolje opremljena od naše, no to ne znači da je ovo stanje operabilno, liječnici još uvijek raspravljaju o ovom slučaju – izjavio je dr. Ismawati za Kompas News.

Tijekom trudnoće, Gilangova majka nije osjetila ništa neobično, a pregledi ultrazvukom nisu pokazali da s bebom nešto nije u redu.

– Liječnici su mi samo rekli da je glava bebe velika i da je okrenut naopačke – izjavila je majka. Roditelji očajnički traže liječnike koji će razdvojiti glave djeteta, ali i tretman koji će ublažiti druge zdravstvene probleme mališana, piše DailyMail.

Ovaj poremećaj, kraniofacijalna hiperhidroza ili diprosopus, pojavljuje se izrazito rijetko i većina beba ne prežive dugo nakon porođaja. Jedan takav slučaj zabilježen je u Sydneyju prije četiri godine, no beba je i u tom slučaju preživjela manje od mjesec dana.

POGLEDAJ VIDEO: