Home Gospodarstvo Stručnjaci: Facebook bi trebao biti oporezivan zbog smanjenja produktivnosti zaposlenika

Stručnjaci: Facebook bi trebao biti oporezivan zbog smanjenja produktivnosti zaposlenika

SHARE

Budući da platforme poput Facebooka smanjuju produktivnost zaposlenika na njihovom radnom mjestu, pojavile su se prilično ekstremne ideje o rješavanju tog problema – oporezivanje samih tehnoloških kompanija. Naime, uzimajući u obzir koliko smo okupirani tehnologijom, ona utječe i na naš odmor i na našu produktivnost, piše Business Insider.

Tako su neke kompanije poput njemačkog autoproizvođača Daimlera odlučile brisati mailove poslane zaposlenicima tijekom njihovih godišnjih odmora. Da pojasnimo, ako zaposleniku bude poslan e-mail dok je on na godišnjem, pošiljatelj će dobiti mail sadržaja: “Hvala na e-mailu, ova osoba je na godišnjem odmoru pa će vaša poruka biti pobrisana. Možemo proslijediti upit nekoj drugoj osobi ili možete čekati da se originalni primatelj maila vrati s godišnjeg i ponovno mu ga poslati.” Navedeno je rezultat istraživanja koja pokazuju da osobe koje tijekom odmora pregledavaju poruke, vrate se u ured ponovno umorni, dok su ovako zaposlenici koji se vrate na radno mjesto spremni raditi i biti maksimalno produktivni.

Uzimajući navedeno u obzir, Adam Alter, profesor na New York Universityju i autor knjige “Neodoljivo” (eng. Irresistible), smatra da je za pobjedu ovisnosti o tehnologiji potrebno fokusirati se na kompanije, a ne na korisnike. U sklopu toga, vlade bi, prema njegovu mišljenju, trebale oporezivati tehnološke kompanije poput Facebooka jer nas čine manje produktivnima.

Navedeno je argumentirao činjenicom da su na isti način vlade prisilile kompanije koje onečišćuju okoliš i tako ugrožavaju dobrobit svjetske populacije, životinja i drugih živih bića da postanu ekološki održivijima. Naime, budući da tehnološke kompanije sadržajem koji zaokuplja radnike koštaju tvrtke i zaposlenike tih tvrtki njihove produktivnosti i dobrobiti, one bi također trebale biti kažnjene i oporezivane.