Home Društvo HOĆE LI HRVATSKU STVARNO ZAHVATITI TOPLINSKI UDAR? Amerikanci i DHMZ tvrde da...

HOĆE LI HRVATSKU STVARNO ZAHVATITI TOPLINSKI UDAR? Amerikanci i DHMZ tvrde da hoće, ali popularni norveški meteo-servis nudi sasvim drugačiju prognozu

SHARE

I dok trodnevna prognoza ALADIN našeg DHMZ-a najavljuje iznimno vruću nedjelju, pa čak i 35 stupnjeva u Splitu, a u Šibeniku čak 37, pojedini strani meteo servisi ne predviđaju tako visoke temperature. Primjerice, popularni norveški meteo institut najavljuje da će za vikend temparture biti oko 27 u subotu i maksimalnih 29 stupnjeva u Splitu, te do 30 u Šibeniku, piše Slobodna Dalmacija.

No, u DHMZ-u napominju i ograđuju se kako je trodnevna prognoza izravan numerički rezultat atmosferskog prognostičkog modela ALADIN (Aire Limitée Adaptation dynamique Développement InterNational), te se može znatno razlikovati od prognoza drugih računalnih modela atmosfere, odnosno, od prognoza koje izrađuju prognostičari. Tako je moguće da za vikend pogodi DHMZ, ali i Norvežani.

Screenshot

 

No, američki Accuweather se ipak slaže s DHMZ-om u njihovoj prognozi za ovaj vikend, međutim najavljuju i toplinski val koji će trajati u Dalmaciji i cijeli idući tjedan, te će dnevne temerature biti oko 35 stupnjeva. Najavljuju i obilje sunca, bez padalina što će, naravno ako se obistini predviđanje, brojnim turistima omgućiti neometano uživanje u moru i suncu, Acuweather u svojoj dugoročnoj prognozi navodi da će ostatak kolovoza biti vruć, ali samo će jedan dan temperatura biti oko 34 celzijusova stupnja, sve ostale dane će biti oko 30 stupnjeva.

Screenshot

 

No, ljudi trebaju imati na umu da su dugoročne, kompjutorske prognoze za više dana unaprijed prilično nepouzdane, a što je nedavno za Slobodnu objasnila i dr. sc. Nataša Strelec Mahović, meteorologinja.

– Tu se radi o matematičkom izračunu. Točnost najboljih modela je prosječno oko 95 posto za treći dan prognoze, oko 85 posto za peti dan te oko 70 posto za sedmi dan. Za deseti dan unaprijed točnost je manja od 50 posto. Dakle, ako planirate izlet za 15 dana, morate imati na umu da je prognoza koju vidite na mobitelu za taj dan danas možda točna, ali je vjerojatnost za to oko 40 posto, tako da je možda i posve pogrešna.Često nakon što se prognoza neke aplikacije na mobitelu pokaže posve netočnom čujemo i komentar “opet su meteorolozi pogriješili”, iako meteorolozi s tom prognozom zapravo nemaju baš ništa – rekla nam je meteorologinja.

Screenshot

 

Najbolje se onda pouzdati u onu prognozu koju ‘dan za dan’ rade meteorolozi, a da se dugorčnije prognoze ostave malo po strani.