Home Zanimljivosti Zašto lubenicu ne treba držati u hladnjaku?

Zašto lubenicu ne treba držati u hladnjaku?

SHARE

Ne postoji tijekom ljeta ljepše slatko osvježenje od hladne lubenice, ali istraživanja dokazuju da ne smijete da je držite u hladnjaku.

Volite rashlađene lubenice? Ako ih stavljate u hladnjak, pravite veliku grešku! Američko ministarstvo poljoprivrede je to dokazalo.

Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih tvari.

Još jedna stvar koju su znanstvenici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive tvari i nakon što je ubrana, ali ponovo – samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u hladnjak, taj proces se značajno usporava.

U sklopu istraživanja znanstvenici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stupnjeva i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stupanj imaju 40 posto više likopena i od 50 do 139 posto više beta karotena.

Činjenica da namirnice gube hranljiva svojstva kada se drže u hladnjaku nije nepoznata.

Svaka namirnica u hladnjaku gubi zdrave tvari. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu.

Uvijek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasječenu zamrznete, a najviše hranljivih tvari gubi se kada je načetu stavimo u hladnjak.

A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima možete da se počastite ljeti jer se sastoji od 90 posto vode, pa ćete vas hidrirati i osvježavati. Zbog tog njenog svojstva je idealna i za dijete, a puna je hranljivih stvari poput vitamina A i C, betakarotena, likopena, željeza, cinka i mnogih minerala.