Home Auto Izbjegavajte ove greške i klima će brže rashladiti automobil

Izbjegavajte ove greške i klima će brže rashladiti automobil

SHARE

Pakleni ljetni dani sa vanjskom temperaturom od 35 stepeni unutrašnjost automobila mogu zagrijati na više od 60 čime se osjetno povećava rizik od dehidracije, a dobro je poznato kako je dehidrirani vozač jednako opasan kao i pijani vozač.

Naime, samo 10 stepeni razlike dovoljno je da se reakcije uspore, a mogućnost procjene umanji. Istraživanja su pokazala kako je vozač u unutrašnjosti automobila zagrijanoj na 35 stepeni jednako nepažljiv, u porođenju s onim na 25 stepeni, kao sa 0,05 primila alkohola u krvi.

Stručnjaci iz Seata zato su objavili pet najčešćih grešaka koje bi svakako trebao izbjegavati ako se želi što prije rashladiti automobil. Obzirom da je sjedište Seata u Barseloni, ne sumnjamo da imaju velikog iskustva s visokim ljetnim temperaturama.

1. Ne mijenjate krug cirkulacije vazduha. Samo stavite klima uređaj u automatski način rada i biće maksimalno učinkovit.

2. Ne okrećite ventilacijske otvore prema tijelu nego ih okrenite prema krovu automobila. Naime, dobro je poznato sa je vruć vazduh manje gustine pa se diže u područje glave, a ako ventilacijske otvore okrenete prema krovu hladan vazduh će brže snižavati temperaturu, jer će prolaziti cijelim volumenom unutrašnjosti automobila.

3. Ne otvarate prozore kad uđete u automobil. Znatno će te olakšati posao ako prvo spustite sve prozore i vazduhu ugrijanom na 50 ili 60 stepeni omogućite da izađe vani, a istovremeno preko klima uređaja uključite maksimalno hlađenje.

4. Ne održavate klima uređaj. Kao što mijenjate ulje i filtere vazduha i ulja tako i klima uređaj zahtjeva održavanje kako bi bio u dobroj kondiciji. Dopuna gasa i izmjena filtera klime obavezna su stavka.

5. Ujutro ne gasite klima uređaj. Iako su jutra znatno svježija pa klima uređaj nije nužan zbog smanjenja temperature u unutrašnjosti automobila, bolje ga je ostaviti uključenim jer sprečava zamagljenje stakala pa osigurava bolu vidljivost, a održava stalnu temperaturu u unutrašnjosti.