Home Društvo Do Neuma za vikend u koloni od 11,5 km

Do Neuma za vikend u koloni od 11,5 km

SHARE

Početak gradnje Pelješkog mosta Neumljane je razveselio. I ne samo njih, sve one koji su se makar jednom našli u nepreglednoj prometnoj gunguli do Neuma i kroz Neum.

Jedna takva epizoda dogodila se i proteklog vikenda kada se kolona automobila koji su se kretali u smjeru Neuma, odnosno Dubrovnika, u jednom trenutku protegla na nevjerojatnih 11,5 kilometara dublje prema Opuzenu u Hrvatskoj. Bolje rečeno, skoro do Opuzena.

Koliko se isplatilo čekati govore i svjedočenja nekih od putnika koji su se revoltirani čak odlučili vratiti prema granici u Doljanima, odnosno prema skretanju za još uvijek aktualan bosanskohercegovački magistralni put M17 (put preko Svitave) da bi došli do svojih domova.

Na taj se način put od desetak minuta produljio na sat i pol. A moramo li vam uopće pojašnjavati koliko se ugodno bilo voziti ovim kozjim putem?  Ne zna se kome je bilo zanimljivije, onima koji su ostali nepomični u koloni ili onima koji su sa glavom u torbi okrenuli na rally preko brda.

Svi koji u Neumu žive nadaju se kako će tri godine do konačne realizacije mosta Kopno-Pelješac prohujati brzinom svjetlosti jer je njihovo strpljenje pri kraju. Overloaded.

Da stvari budu još zanimljivje, do ulaska Hrvatske u EU, stanovnici Neuma su se mogli služiti malograničnim prijelazom Vukov klanac, no od 2013.on je zatvoren za sve putnike bez propusnica koje je za stanovnike sa ove strane granice skoro pa nemoguće ishoditi.

Prošle su godine Neumljani zato organizirali desetominutni prosvjed obustave prometa Jadranskom magistralom kroz Neum, osim za vozila interventnih službi. Nakon toga je otvoren malogranični prijelaz prema Dubrovniku, međutim, Vukov Klanac je zadržao status quo zbog čega su Neumljani i dalje ostali živjeti u dobrom starom rezervatu.

S obzirom da ove ljetne sezone do prvog „udarnog“ vikenda nije bilo većih čekanja, prosvjedi su ove godine izostali, no kako doznajemo u razgovoru sa nekim od Neumljana, nisu isključeni.

Neumljanima je izgleda zaista dozlogrdilo imati razumijevanja za teške uvjete rada policije, nedostatak kadra, važnost Dubrovnika kao najvećeg turističkog središta, nemogućnost otvaranja malograničnih prijelaza iz ovog ili onog razloga…ukratko, Neumljanima je dojadilo biti slijepo crijevo između dvije države. Organ koji je tu, a bez kojega se može i kad ga nema.

Zato još jednom iz ovog hercegovačkog gradića pozivaju nadležne u obje države da se dogovore oko otvaranja i malograničnog prijelaza Vukov Klanac za stanovnike sa prebivalištem u Neumu.

Vraćati se od granice u Kleku na granicu u Doljanima pa preko Svitave, složiti će se svi koji su prošli, zaista nema smisla, a i uvreda je za zdrav razum. Jednako kao što je i već opsesivno-kompulzivno klikanje na stranice HAK-a koje kamerama vrijedno snimanju stanje na graničnim prijelazima.

Za sve one koji se čude takvom stavu, topla preporuka za čekanje pod limom u 11 i po kilometarskoj koloni na 35 stupnjeva. Uživali bi. Prije svega oni koji su imali obvezu brinuti, a Neum su do par mjeseci pred Opće izbore ostavili da čekaju u kolonama bez cestovne poveznice sa maćehom državom. Sada kada se i ona napokon nastavila raditi, Neumljani je više ne spominju, čemu da se raduju, kome da čestitaju ?  Samo šute. Da ne ureknu, gluho bilo. Pu-pu-pu!

Dnevnik.ba