Home Crna kronika POZADINA BRUTALNE LIKVIDACIJE U BEOGRADU: Krvna osveta dva klana možda krije i...

POZADINA BRUTALNE LIKVIDACIJE U BEOGRADU: Krvna osveta dva klana možda krije i brutalniji kriminalni rat

SHARE

U pucnjavi koja u večernjim satima subote odjeknula Novim Beogradom, ubijen je poznati beogradski odvjetnik Dragoslav Miša Ognjanović (57), a ranjen je njegov 26-godišnji sin.

Ognjanović je najpoznatiji kao odvjetnik šefa zemunskog klana Luke Bojovića koji je u Srbiji oslobođen svih optužbi, ali zato izdržava 18 godina u Španjolskoj zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Ipak, ovaj beogradski odvjetnik u svojoj karijeri ima u druge značajne klijente. Osim što je branio i Ðorđa Prelića, vođu navijača Partizana koji su osuđeni zbog brutalnog ubojstva francuskog navijača Bricea Tatona, Ognjanović je bio u i timu odvjetnika koji su savjetovali Slobodana Miloševića, koji se formalno, pred sudom branio sam.

Luka BojovićFoto: J. L. PINO/AFP

Odvjetnik za odvjetnika…

Ognjanović, kako pišu srpski mediji samo je zadnja u nizu žrtava rata klanova kojima su na čelu Luka Bojović i Slobodan Šaranović. Krvavi sukob traje dulje od pet godina, a Ognjanović je samo zadnja u nizu žrtava. Prije dvije pol godine, u obračunu klanova glavu je izgubio i njegov kolega sa suprotne strane Vladimir Zrelec koji je  pred Specijalnim sudom zastupao Slobodana Šaranovića.

Blic ističe podugački popis klanovskih ubojstava i obračuna kojih nisu bili pošteđeni ni članovi obitelji ni odvjetnici.

…brat za brata

Tako ističu kako je Ognjanović branio i Anđelku, majku Luke Bojovića i njenog rođaka. Uhićena je u Crnog Gori zbog sumnje kako je planirala ubojstvo Ratka Koljenšića iz Šaranovićevog klana. Koljenšića se pak sumnjiči da je ubio njenog sina (i brata vođe Zemunskog klana).

Ubijeni Nikola Bojović nije imao nikakve veze s kriminalnim poslom svog brata, nego je izrešetan s više od 10 metaka u prsa samo zbog osvete jer u ratu kriminalnih klanova brata izgubio i Šaranović. No za razliku od Nikole, Branislav Šaranovoić bio je itekako dio kriminalnog miljea. Branislav Šaranović bio je jedna od kultnih ličnosti srbijanskog podzemlja i među posljednjim preživjelima iz generacije prvih jugoslavenskih gangstera.

Već tri godine na listi za odstrel?

Kako neslužbeno doznaje Blic, policija je prije tri godine doznala kako upravo kao osvetu za ubojstvo brata, Šaranović planirao likvidiciju odvjetnika Ognjanovića. No, ubio je brata vođe suparničkog klana, a prošle godine je i sam Šaranović ubijen u Budvi.

Rat do istrebljenja nije posustao

Krajem svibnja ove godine ubijen Dragoslav Miloradović, kum Luke Bojovića, ispred auto-praonice. Napadači su u njega ispalili nekoliko hitaca i pobegli motorom do obližnje šume gdje su spalili motor.

U lipnju, u bombaškom napadu ubijen je Siniša Milić Boske, šef osiguranja Bojovićevog klana u Beogradu, još jedan istaknuti pripadnik klana.

Početkom ovog mjeseca, u Antwerpenu je uhićen Veljko Banović Votka, najbliži Bojovićev saradnik, kod kojeg je nađeno više od milijun eura gotovine, stečenih, kako se sumnja, trgovinom kokainom.

Ipak, osim nastavka krvne osvete Bojovićevih i Šaranovićevih, moguće je su još dva scenarija koja su kriva za val likvidacija – sukob unutar Bojovićevog klana ili širenje sukova kavačkog i škaljarskog klana, obzirom da Bojovićevi tijesno surađuju sa škaljarcima, piše Net.hr