Home Crna kronika DORH podigao optužnicu protiv nećaka Anđelka Leke

DORH podigao optužnicu protiv nećaka Anđelka Leke

SHARE

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je novu optužnicu protiv hotelijera Vlade Leke kojom ga terete da je zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenjem isprava oštetio poduzeće Detono građenje za oko 9,92 milijuna kuna ostvarivši pritom značajnu protupravnu imovinsku korist.

Kako se navodi u optužnici, Leku terete da je kao direktor Detono građenja d.o.o., znajući za prezaduženost i blokadu žiro-računa od 2008. do 2012. kad je bio otvoren stečaj te tvrtke s više od 4,5 milijuna kuna duga, umanjio imovinu tvrtke prebacujući poslovne udjele u drugim poduzećima na tvrtku Saxum Sesvete, u kojoj je također bio direktor i odgovorna osoba.

Tako je poslovni udio u tvrtki Merum d.o.o., u vrijednosti 9,92 milijuna kuna, prenio na Saxum Sesvete za naknadu koja se trebala definirati posebnim sporazumom, a pritom navodno znajući kako tvrtka Merum ima vrijedno zemljište u Zaprešiću koje su kasnije Plodine kupile za oko 27 milijuna kuna.

No nakon te prodaje prebačeni novac nije bio vraćen na račun Detono građenja d.o.o. te je, kako se navodi u optužnici, taj novac lažno prikazan u bilancama tvrtki, između ostaloga, i kao gubitak ulaganja u dionice, udjele i obveznice u iznosu od 7,74 milijuna kuna.

Na taj je način unosom neosnovanog gubitka smanjio stečajnu masu Detono građenja, čime je tvrtku oštetio za više od 9,9 milijuna kuna i to u korist Saxum Sesveta, gdje je Leko također bio direktor i odgovorna osoba.

Nećak nedavno preminulog Anđelka Leke

Kako se navodi u optužnici, Leko je kao odgovorna osoba grubo prekršio zakon i pravila poslovanja glede uporabe i upravljanja imovinom, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist. Osim toga, navode i da je Leko, postupajući s ciljem pribavljanja takve koristi, umanjio imovinu društva znajući za prezaduženost i nesposobnost za plaćanje, što je u očitoj suprotnosti s urednim gospodarenjem.

Kaznenu prijavu u ovom slučaju još je 2013. podnio stečajni upravitelj Detono građenja. Prva optužnica bila je podignuta 2016., ali ju je Općinski kazneni sud u Zagrebu vratio na doradu. Isto je bilo i s optužnicama podignutim tijekom 2017. i pretposljednjom podignutom u veljači ove godine.

Vlado Leko je nećak nedavno preminulog hotelijera Anđelka Leke, a kako se navodi u optužnici, taj hotelijer je i direktor Hotela International Zagreb zaposlen u Hotelsko ugostiteljskom poduzeću Zagreb. No, osim toga, u registru trgovačkog suda Vlado Leko navodi se i kao direktor, osnivač ili član nadzornog odbora još trinaest tvrtki, među kojima su brojne bile registrirane za poslovanje nekretninama ili za usluge i trgovinu, kao što je bio slučaj s Detono građenjem, tvrtkom koja je nakon stečaja bila izbrisana iz sudskog registra.

(Hina)