Home Zanimljivosti NEWSWEEK SE ISPRIČAO THOMPSONU: “Žao nam je, pogriješili smo …”

NEWSWEEK SE ISPRIČAO THOMPSONU: “Žao nam je, pogriješili smo …”

SHARE

Newsweeek je prije nekoliko dana objavio članak posvećen dočeku hrvatske nogometne reprezentacije u Zagrebu. Objavljen je pod naslovom “Hrvatska reprezentacija pozvala profašističkog pjevača dok su mase slavile s nacističkim pozdravima i ustaškim bojnim poklicima”.

Meta napada je Marko Perković Thompson i hrvatski reprezentativci koji su ga pozvali na doček. brojni su mediji prenijeli

U tekstu koji potpisuje novinarka Cristina Maza navodi se sljedeće:

“Kada je nastupio za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i za publiku od oko 500 tisuća gledatelja, Perković je svoj nastup započeo vičući ustaške bojne poklike. Nekoliko ljudi u publici viđeno je kako izvode nacističke pozdrave, što je potaknulo intenzivnu debatu diljem zemlje u kojoj vladaju podjele oko naslijeđa Drugog svjetskog rata.”

Za Tomposna piše da su ga igrači pozvali na proslavu, a da je se popularnost stekao tijekom ratova koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije, a neki od njegovih najvećih hitova opisuju obranu svog sela. “Barem jedna od njegovih pjesama ‘proslavlja’ hrvatski koncentracioni logor Jasenovac u doba Drugog svjetskog rata, gdje su, prema nekim procjenama, ubijeni deseci tisuća Srba, Židova, Roma i antifašista.

“Tekstovi također opisuju utapanje Srba ‘u plavi Jadran’”, piše autorica teksta, što je notorna i lako provjerljiva laž jer  pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” ne izvodi Thomopson nego drugi pjevač

Na sve je reagirao na svom Twitteru ugledni hrvatski odvjetnik, Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine. Mišetić je pozvao ljude da podnesu svoje pritužbe na članak Newsweeku.

“Maze sada tvrdi da je Thompson pjevao pjesmu ‘uronjenu u nacionalističke stihove’, citirajući Lijepa li si, a koja nije nacionalistička pjesma. Tvrdi se da su ‘neki članovi publike držali ustaške simbole’, pozivajući se na jedan znak s takvim simbolom, koji je navodno uklonjen”, objavio je Mišetić.

I mi smo poslali poruku na Twitter autorici teksta, koji se može studentima prve godine novinarstva pokazati kao primjer lošeg novinarstva i postavili nekoliko pitanja.

Novinarka Cristina Maza, koja je jedno vrijeme živjela u Beogradu i piše da govori srpsko-hrvatskim jezikom,  brzo je reagirala, maknula tweet i promijenila sadržaj teksta.

Newsweek je priznao grešku, ispriča se i objavio ispravak u kojem stoji:

“Ranija verzija ovog članka sadržavala je tvrdnju kako je Thompson počeo svoju izvedbu ustaškim bojnim poklikom. Popeo se na pozornicu i pjevao ‘Lijepa li si’, koja je neslužbena himna hrvatske nogometne reprezentacije. Naslov je promijenjen da bi bolje odražavao sadržaj ove priče. Newsweek žali zbog pogreške.”, prenosi Maxportal.hr