Home Kultura Mladifest: Međugorje postaje najvažnije okupljalište mladih na svijetu

Mladifest: Međugorje postaje najvažnije okupljalište mladih na svijetu

SHARE

Danas, 1. kolovoza, večernjom svetom misom na vanjskom oltaru župne crkve u Međugorju započinje 29. međunarodni molitveni susret mladih cijeloga svijeta.

Međunarodni festival molitve mladih traje do ponedjeljka, 6. kolovoza. Svetište Kraljice Mira u Međugorju bit će idućih dana u znaku mladih, njih više desetaka tisuća.

Misno slavlje prvog dana Mladifesta predmolit će apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto. Festival će početi i završiti misnim slavljem. Ovaj međunarodni molitveni festival mladih održava se pod nazivom “Mladifest Međugorje 2018.”. Međugorski međunarodni molitveni susret mladeži postaje jedno od najvažnijih svjetskih okupljališta mladih današnjice.

Ovogodišnji skup mladih odvija se pod geslom: “Živjeti od Božje riječi. Tada im otvori pamet da razumiju Pisma (Lk, 24,45)”.

Koordinator ovog skupa je fra Marinko Šakota. Na programu su kateheze, svjedočanstva, liturgijska slavlja, molitva i klanjanje, a kao i svake godine, bit će i nekih iznenađenja.

Za cijelo vrijeme Mladifesta osiguran je simultani prijevod na hrvatski, engleski, talijanski, njemački, francuski, španjolski, portugalski, poljski, slovački, slovenski, mađarski, rumunjski, ruski, češki, korejski, arapski, mandarinski kineski i kantoneški kineski, javlja Večernji list BiH.

Taj svojevrsni festival molitve, svjedočenja, glazbe i pjesme odvijat će se u velikoj radosti i ushićenju mladih koji s pet kontinenata dolaze u ovo u svijetu poznato Gospino svetište.

A mladi će na vrelom hercegovačkom suncu, na temperaturi i do 40 stupnjeva, pozorno i neumorno slušati što im govore oni koji su doživjeli obraćenje i pošli novim životom upravo zahvaljujući Međugorju.

Sva svjedočenja bit će simultano prevođena na dvadesetak svjetskih jezika. Mnogi mladi će se ispovjediti pod vedrim nebom, s obzirom na to da će na ovaj molitveni skup stići i oko 500 svećenika iz zemalja diljem svijeta.

Izvan molitvenog programa mladi će pohoditi Brdo ukazanja i Križevac te moliti kraj Gospina kipa ispred župne crkve sv. Jakova.

A, uobičajeno, i ove godine u svetištu Kraljice Mira okupit će se međunarodni zbor. On će sva događanja pratili glazbom i pjesmom.

Mladi će sudjelovati na klanjanjima Presvetom Oltarskom Sakramentu. Zanimljivi će biti svjedočanstvo i scenski prikaz članova zajednice “Cenacolo” u subotu navečer, koji svake godine svojim nastupom i programom oduševljavaju mlade.

Zanimljiva će biti za sve sudionike ovog skupa u petak navečer i tradicionalna procesija s Gospinim kipom kroz međugorsku župu.

Očekuje se dolazak velikog broja mladih iz cijeloga svijeta koji će se predstaviti prvog dana festivala. a pripreme su gotovo završene. Spreman je i međunarodni zbor i orkestar od stotinjak članova koji dolaze iz dvadesetak zemalja svijeta, koji će animirati program Susreta mladih.

Prof. Damir Bunoza već godinama vodi međunarodni zbor i orkestar koji je sastavljen od mladih sudionika ovog Mladifesta, a koji za ovu prigodu priprema više od stotinu pjesama. Zamisao o molitvenom susretu mladih rodila se u srcu jednog mladoga hodočasnika iz Engleske krajem marijanske godine (1988.), koju je on podijelio s fra Slavkom Barbarićem.

Fra Slavko je podupro ovu zamisao i započeo organizirati i voditi Festival do svoje smrti 24. studenoga 2000. godine.

Mnogi su upravo nakon iskustva u Međugorju odlučili izabrati svećenički ili redovnički poziv. Uz sakrament ispovijedi, upravo su duhovna zvanja jedan od najljepših međugorskih plodova.

Za ovaj veliki skup mladeži spremni su i volonteri iz međugorske Frame, prevoditelji, tehnika te djelatnici Radiopostaje Mir Međugorje, koja će i ove godine prenositi cjelokupni program susreta.