Home Zanimljivosti Ovo je prava istina o ženskom orgazmu – što sve žena može…

Ovo je prava istina o ženskom orgazmu – što sve žena može…

SHARE

Sigmund Freud, koji je među ostalim smatrao da je ženski libido znatno slabiji od muškarčevog, u svom djelu “Tri eseja o seksualnosti” iznio je tezu da postoje dva tipa ženskog orgazma. 

Riječ je o klitorisnom i vaginalnom, a klitoris je kasnije nazvao infantilnim te ga tako podredio vaginalnom.

Serija istraživanja na temu ženskog orgazma Stuarta Brodya i Rui Miguela Coste analizirala je Freudove tvrdnje, a na to su još dodali da je klitorisni orgazam povezan s nezrelim psihološkim mehanizmima i lošijom kvalitetom odnosa.

Implikacije toga su bile vrlo ozbiljne – praktički se smatralo da žene koje ne mogu doživjeti vaginalni orgazam nisu mentalno zrele. No to je pobila studija neuroznanstvenice Nicole Prause.

Ona je dokazala kako su vaginalni i klitorisni orgazam jedno te isto analizirajući seksualne navike i zadovoljstvo na tisuće žena u dobi od 18 do 53 godine, koje su detaljno odgovarale na njezine upitnike.

– Klitoris i vagina ne mogu se razdvojiti u somatosenzornom korteksu ili hononuklusu na vanjskoj strani mozga. Ne postoje dokazi da različite vrste orgazma stimuliraju druge dijelove mozga. Nadalje, vaginalni spolni donos uvijek ima efekt na klitoris, koji se pomiče prilikom seksualnog uzbuđenja, pa se klitoris stimulira i prilikom same penetracije – zaključila je Prause.

Činjenice o ženskom orgazmu

  • Općenito, ženama je potrebno dulje da postignu orgazam od muškaraca. Dok je prosječnom muškarcu potrebno dvije do tri minute penetracije, ženama je potrebno od 10 do 20.
  • Preko 80 posto žena, za orgazam je potrebno nešto više od samog penisa, odnosno za to im treba i stimulacija klitorisa.
  • Tijekom seksualnog uzbuđenja, klitoris se zbog dotoka krvi povećava i mijenja svoju poziciju, a genitalni mišići stežu tijekom orgazma.
  • To se stezanje događa duž vagine, zdjelične kosti, anusa i mokraćne cijevi. Tipično, žene dožive od šest do deset takvih “grčeva” po orgazmu.
  • Tijekom orgazma dolazi do otpuštanja endorfina i oksitocina.
  • Nažalost, tek svaka treća žena u prosjeku doživi orgazam tijekom penetracije.