Home Crna kronika Mostarac uhićen kod Makarske s velikom količinom droge: stari je gost ‘crne...

Mostarac uhićen kod Makarske s velikom količinom droge: stari je gost ‘crne kronike’, njegova bivša partnerica dobila je izgon iz Hrvatske…

SHARE

Gram kokaina s kojim je u utorak zatečan na ulici u Zaostrogu koštao je Matiju Korljana (39), iz Mostara s prebivalištem u općini Gradac, pritvora i kaznene prijave zbog dilanja četiri vrste droge.

Nakon pretrage stana koji koristi u Gradacu pronađeno je 1.559 tableta ecstasyja, kilogram amfetamina, pola kilograma kokaina i 1,3 kilograma marihuane.

Korljanu je ovo četvrto uhićenje zbog zlouporabe opojne droge u dosjeu, za svako prethodno je osuđen, a najvišu kaznu od pet i pol godina zatvora dobio je za šverc pet kilograma marihuane u čemu mu je pomogla Medina Kukić iz Jablanice u BiH, također osuđena na zatvor.

Kako Slobodna Dalmacija saznaje iz PU splitsko-dalmatinske, s kokainom su Korljana zatekli inspektori Službe kriminaliteta droga i makarske policijske postaje.

Nakon šta je priveden u službene prostorije, na temelju naloga suca istrage obavljena je pretraga njegovog stana. Osim četiri vrste droge nađene su i dvije digitalne vage.

Osumnjičen je za preprodaju narkotika, doveden pritvorskom nadzorniku. Nad njim će se zatražiti i istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela jer je otprije osuđivan za istovrsno kazneno djelo.

U siječnju 2011. godine na županijskom sudu u Splitu osuđen je na pet i pol godina zatvora zbog kupnje radi prodaje nešto manje od pet kilograma marihuane. Uz njega je na optuženičkoj klupi bila tada 23-godišnja Medina Kukić koja je dobila kaznu od tri godine zatvora jer je prevezla 40 paketa u Hrvatsku. Osim zatvorske kazne, optuženoj Kukić je određen izgon u trajanju od pet godina.

Prema optužnici, Medina je od osobe nadimka Jopa preuzela pakete koje je za 350 eura trebala prenijeti u Hrvatsku. U svojoj obrani Medina Kukić je priznala kako se dogovorila s Jopom za prenošenje paketa. Svjesna je bila kako se radi o ilegalnom poslu, ali navodno nije znala da je u pitanju marihuana.

Nije poznavala Korljana, izjavila je tada, koji je u svojoj obrani izjavio da je trebao sačekati žensku osobu na području Gradca te je odvesti na određeno mjesto. Prema njegovim riječima nije znao da vozi marihuanu, ali pretpostavljao je kako se prenosi nelegalna roba.

Jopu je poznavao otprije i s njim poslovao vezano uz trgovinu duhanom, kazao je. Tijekom suđenja svjedočio je i policajac Službe kriminaliteta droga splitske policije koji je posvjedočio da su se nad Korljanom provodile tajne mjere.

Nakon što je navedenog jutra otišao u Hercegovinu odmah su pokrili sve granične prijelaze i utvrdili o kojoj se ženskoj osobi radi. Nakon ulaska u Hrvatsku, na području između Ploča i Gradca zaustavili su Medinu Kukić koja je upravljala golfom četvorkom, a ispod stražnjeg sjedala pronađeno je 40 paketa marihuane.

Matija Korljan je 2002. godine uhićen sa 58 grama marihuane te 2001. godine sa 40 grama iste droge, oba puta je procesuiran za prodaju, piše Slobodna Dalmacija.

Točne količine zapljenjenih droga i cijena na ulici:
554,2 grama kokaina – 1 gram košta 750 kuna;
1007 grama amfetamina – 1 gram košta 200 kuna; 1559 tableta ecstasyja – 1 tableta košta 100 kuna;
1305 grama marihuane – 1 gram marihuane košta 80 kuna.