Home Crna kronika Nakon objave informacije da je u Hercegovini otkrivena droga koju je SIPA...

Nakon objave informacije da je u Hercegovini otkrivena droga koju je SIPA trebala uništiti, iz Ministarstva sigurnosti BiH sve demantiraju

SHARE

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine energično odbacuje navode MUP-a RS, a koji su objavili pojedini mediji, da je prilikom spaljivanja oduzete opojne droge u Termoelektrani Gacko prošlog tjedna, na bilo koji način moglo dogoditi da dio droge ne bude uništen.

Komisija za uništavanje opojnih droga Savjeta ministara BiH ovaj proces vodi u skladu s najvišim standardima i vrlo strogim procedurama, gdje se cjelokupan proces dokumentira, te provodi pod stalnim nadzorom pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje SIPA vrši prijevoz i osigurava oduzetu opojnu drogu od mjesta skladištenja do mjesta uništavanja, te osigurava i samo mjesto uništavanja.

Proces podrazumjeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija sudova i policije, prethodno vještači, mjere količine i pakira u specijalne vreće. Transport se vrši u vozilima SIPA-e, koja su također zapečaćena, prevozi do samog mjesta za uništavanje te uz obimnu i detaljnu fotodokumentaciju, koja je urađena i u ovom slučaju, vrši spaljivanje u prisustvu članova komisije i policije.

Zbog toga isključujemo bilo kakvu mogućnost da pronađena supstanca u krugu termoelektrane Gacko, može biti droga koja je namjenjena za uništavanje i izražavamo sumnju u porjeklo te materije. Između ostalog, prilikom transporta, vozila i droga nikada nisu bila u blizini prostorija gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena.

Stoga, pozivamo nadležno tužiteljstvo u Trebinju da pronađenu sumnjivu materiju dostave na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije, koji su pružali podršku u cjelokupnom procesu, kako bi utvrdili da li se radi u istoj supstanci i time otklonili svaku sumnju u porijeklo ove materije.

Ovo je potrebno iz razloga jer se količine pronađene materije, koje je danas priopćio MUP-a RS, ne podudaraju ni sa jednom evidentiranom količinom/pakiranjem droge koja je vještačena prije uništavanja.

„U namjeri da medijski kompromitiraju Ministarstvo sigurnosti BiH navodnim pronalaskom droge namjenjene za uništavanje u TE Gacko, iz Policijske uprave Trebinje MUP-a RS zapetljali su se u vlastitom pokušaju montaže slučaja.

Osim navođenja količina droge koja uopće ne postoji u evidencijama jer količine takve gramaže nikada nisu pripremane za uništavanje, iz MUP-a RS su pogriješili i datum uništavanja droge. Kako su naveli u izjavama za medije, prema njihovim saznanjima droga je uništavana 27. srpnja u jutarnjim satima, iako se to ustvari dešavalo 26. srpnja oko podne, o čemu su svi mediji obavješteni istog dana.

Što je netko radio 27. srpnja u jutarnjim satima u TE Gacko možemo samo pretpostaviti, a nadamo se da će se to otkriti i daljnjom istragom i nezavisnim vještačenjima navodno pronađenih sumnjivih supstanci, navodi se u priopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.