Home Tech SREĆA PA HERCEGOVINA NE LEŽI NA NAFTI Američki vojnik budućnosti uskoro će...

SREĆA PA HERCEGOVINA NE LEŽI NA NAFTI Američki vojnik budućnosti uskoro će doživjeti premijeru, evo kako izgleda

SHARE
Američka vojska do kraja kolovoza trebala bi dovršiti ispitivanje odijela koja povećavaju njihovu snagu, mobilnost i sigurnost

Kako javljaju specijalizirani portali, američko Zapovjedništvo za posebne operacije (SOCOM) u suradnji s prestižnim istraživačkim sveučilištem MIT kreiralo je tzv. egzoskelet koji pokreću baterije, a koji smanjuje pritisak na tijelo te pruža vrhunsku balističku zaštitu.

Pokazani model služi povećanju snage vojnika u potpornim poslovima kao što su nošenje teških tereta, utovar i istovar transportnih vozila te opskrba oružanih sustava. U budućnosti bi pak vojni egzoskeleti trebali pomoći vojnicima u probijanju zidova, prenošenju teških oružanih sustava te obrani od neprijateljske vatre.

Američka vojska najavila je kako planira dodatne integracije napredne tehnologije u odijelo koje uvelike podsjeća na ono iz holivudskog spektakla ‘Iron Man’, a sve kako bi se budućim korisnicima osigurala optimalna količina zaštite.

Egzoskelet je kreiran u suradnji s prestižnim sveučilištem MIT

Pored toga, najavljeno je daljnje razvijanje tehnologije te ugrađivanje štedljivijih baterija koje bi pokretale motore što bi pogonili sve sustave integrirane u odijelo, uključujući računalne i senzorske sustave, kao i povećanje same robusnosti oklopa.

Ispitivanje egzoskeleta

Iako je tajna iznos koji je osiguran za istraživanja egzoskeleta za američku vojsku, pojedina izvješća ukazuju na to kako je u program utrošeno čak 80 milijuna dolara.

Program naziva TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) već je došao u fazu nekoliko prototipova, a konačna verzija trebala bi imati premijeru do kraja idućeg mjeseca.

Egzoskelet američke vojske trebao bi imati premijeru ovog kolovoza
Egzoskelet američke vojske trebao bi imati premijeru ovog kolovoza

Za nabavu ovog superodijela zainteresirane su specijalne postrojbe američke ratne mornarice (Navy SEALs), Zapovjedništvo specijalnih operacija (USSOCOM) te Zapovjedništvo mornaričkog specijalnog ratovanja (NAVSOC), piše Tportal.hr