Home Vijesti U Kongu izbila ebola, strahuje se od nove epidemije

U Kongu izbila ebola, strahuje se od nove epidemije

SHARE

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) počela je premještati osoblje i glavne potrepštine u područje Demokratske Republike Kongo u kojem je izbila ebola, objavio je u srijedu na Twitteru direktor WHO-a Tedros Adganom Ghebreyesus nakon što je ministar zdravstva te zemlje objavio da je bolest pokosila 20 osoba.

“Ebola je stalna prijetnja u DR Kongu”, kazao je Tedros i dodao da vjeruje da je ta zemlja sposobna odgovoriti na tu prijetnju.

“Borit ćemo se protiv ebole kao što smo se borili i prošli put”, dodao je.

Pokrajina Sjeverni Kivu, poznata kao središte brojnih oružanih skupina, u subotu je izvijestila o 26 slučajeva hemoragijske groznice od čega je 20 smrtnih, objavio je ministar zdravstva Oly Ilunga Kalenga.

Od šest analiziranih uzoraka uzetih od hospitaliziranih pacijenata, u Nacionalnom institutu za biomedicinska istraživanja četiri su bila pozitivna na bolest virusa ebole, objavio je ministar.

DR Kongo je već imao devet epidemija ebole otkako je virus prvi put pogodio tu zemlju 1976. godine. Ta druga najveća zemlja Afrike s 2,3 milijuna km 2 raspolaže golemim zalihama minerala no velika većina od njezinih 80 milijuna stanovnika živi s nekoliko dolara na dan.

DR Kongo proživljava političku krizu mjesecima do izbora predviđenih 23. prosinca koji bi trebali završiti odlaskom predsjednika Josepha Kabile s vlasti, piše Index.hr