Home Crna kronika KAKO JE PROPALA VELIKA PLJAČKA: Razbojnici bankomat digli u zrak, strpali...

KAKO JE PROPALA VELIKA PLJAČKA: Razbojnici bankomat digli u zrak, strpali 550.000 kuna u ruksak i pobjegli, a onda im sve krenulo nizbrdo

SHARE

Hvatanjem dvojice osumnjičenika, hrvatskih državljana, zbog dizanja u zrak bankomata OTP banke u Novigradu u petak ujutro, spriječena je pljačka 550.000 kuna, istaknuto je u subotu na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zadarskoj.

Uhvaćeni razbojnici, 33 i 47-godišnjak, su sa zagrebačkog područja, a eksplozijom plinske smjese jučer oko 3 sata izbili su bankomat na Tomislavovu trgu u središtu Novigrada.

Akcija je očito bila pomno planirana, istaknuo je Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske.

Osumnjičeni dvojac dan ranije na šibenskom području ukrao je crveno dostavno vozilo Caddy sa zagrebačkim registracijskim oznakama i zamijenili ih riječkima, koje su ukrali na zadarskom području.

“U noći s četvrtka na petak dovezli su se u Novigrad gdje su eksplozivnom smjesom plina uništili bankomat iz kojeg su ukrali 550.000 kuna, a potom pobjegli s mjesta zločina”, rekao je Mršić.

U fotogaleriji pogledajte kako su osumnjičeni za pljačku izbili bankomat i ležišta i pokušali pobjeći u vozilu Caddy:

Zadar, 040818.
PU zadarska je na konferenciji za novinare objavila kako je dovrseno kriminalisticko istrazivanje nad dvojcem koji je u noci s cetvrtka na petak opljackao bankomat OTP banke u Novigradu. Dvojac je uz pomoc plina uzrokovao eksploziju koja je izbacila bankomat iz zida zgrade turisticke zajednice, a policija ih je uhvatila u potjeri koja se odvijala u zadarskom zaledju u sljedecih nekoliko sati.
Na fotografiji: ukradenih 550000kn i busilica koja je koristena u pljacki.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

 

Prilikom bijega uočila ih je policijska patrola koja je odmah krenula za njima. Počinitelji su u Islamu Grčkom napustili vozilo te se pješice kroz polje udaljili prema Suhovarama, gdje ih je oko 7,30 sati uočio policijskih službenik koji ih je pokušao legitimirati. Počinitelji su se opirali i pobjegli pa je policajac u zrak ispalio nekoliko metaka kao znak upozorenja.

Policajac je ubrzo sustigao 47-godišnjaka i uhitio ga.

Za drugim bjeguncem organizirana je opsežna potraga u koju se zbog nepristupačnosti terena uključio i helikopter zrakoplovne jedinice MUP-a. Muškarac je lociran u Murvici Gornjoj, gdje se sakrio na teško pristupačnom području u propustu za vodu ispod poljskog puta. Kod njega je bio ruksak s novcem iz bankomata, rekao je Mršić.

Istaknuo je kako je osumnjičeni, prilikom bijega iz Suhovara prema Murvici Gornjoj, naišao na mještane koji su hranili stoku te im ponudio pozamašnu svotu novca za pomoć, ali oni su to odbili.

Uhićeni muškarci sumnjiče se za tešku krađu vozila, krivotvorenje isprava, dovođenje u opasnosti života i imovine općeopasnom radnjom i tešku krađu novca, a 47-godišnjak se sumnjiči i za prisilu prema službenoj osobi.

“Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 33-godišnjak zajedno sa 31-godišnjim s karlovačkog područja, koji je uhićen na Krku, počinio isto kazneno djelo u ožujku ove godine u Karlovcu. Sva trojica otprije su poznata policiji i bit će privedena pritvorskom nadzorniku PU zadarske”, kazao je Mršić.

Također je utvrđeno i da je osumnjičeni dvojac sudjelovao u većem broju teških kaznenih djela na području više država Europske unije, a povezuje ih se i s kriminalnim skupinama sa zadarskog područja i iz Republike Srbije.