Home Društvo Grabar-Kitarović odlikovala generale Markača i Gotovinu

Grabar-Kitarović odlikovala generale Markača i Gotovinu

SHARE

Predsjednica je vlastitom inicijativom generale odlikovala veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u subotu je na Kninskoj tvrđavi na svečanom prijemu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata uručila odlikovanja generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Na prijamu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi bili su također predsjednik Vlade Andrej Plenković te mnogi ministri. Predsjednica je, podsjetimo, vlastitom inicijativom generale odlikovala veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

– Predsjednice, s posebnim zadovoljstvo zahvaljujem vam što ste dodjelom veleredom kralja meni sjetili se prinosa policije u domovinskom ratu. Primljeno odličje moj je poticaj, ali i traži od mene da nadalje sa svojim suradnicima radim kroz novu nacionalnu strategiju domovinske sigurnosti na stvaranju takvih sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti plodonosan rad našem narodu i bolji život. Bio sam i ostajem vjeran svom narodu i svojoj domovini. Danas mi je veliko srce, sve vas volim – rekao je Mladen Markač.

-Ovo odličje doživljavam kao počast i priznanje stvaranja hrvatske države na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svima ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno obranili svoje domove i našu domovinu. S ponosom i tugom posebno se ovih dana sjećamo naše braće koja nisu s nama, rekao je Ante Gotovina. Izgradili smo sustav. Hrvatska država uvažena je članica europske obitelji i asocijacija naprednoga svijeta. Nama i generacijama koje rastu ostaje obveza briga o sigurnosti, gospodarskom razvoju, socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela. Država je jaka koliko su jake njene institucije. Izgradnja sustava i snaga zajedništva. Po tome povijesti pamti i kralja Petra Krešimira IV. čije ime ovo odličje nosi. Čestitam svima vama dan Domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan branitelja – rekao je general Gotovina.