Home Društvo Broj Bosanaca koji su dobili hrvatsku putovnicu povećan za 232 posto

Broj Bosanaca koji su dobili hrvatsku putovnicu povećan za 232 posto

SHARE

Republika Hrvatska je posljednjih godina intenzivirala dodjelu državljanstava građanima Bosne i Hercegovine, saznaje Nezavisni istraživački centar Nick.

Prema zvaničnim podacima evropske statističke agencije Eurostat, koji su objavljeni sredinom ove godine, Hrvatska je najviše državljanstava dodijelila osobama porijeklom iz BiH. U 2016. godini, Hrvatska je dodijelila pasoš za 3.793 državljanina BiH. U odnosu na godinu ranije, to je povećanje od čak 232 posto, navode iz Eurostata.

Putovnice, prema nezavaničnim podacima, dobija sve veći broj bosanskih Hrvata, ali i jedan broj Bošnjaka. Državljani BiH predstavljaju čak 38 posto svih dodijeljenih državljanstava u Hrvatskoj. Mnogi smatraju da Zagreb na taj način ostvaruje i dodatni politički utjecaj u BiH, piše Nick.

Iste godine, 8.530 bh. državljana je dobilo austrijski pasoš, a 1.297 slovenski.

Međutim, podaci Eurostata pokazuju da uprkos imigrantskom valu koji je zapljusnuo Evropu, najviši procenat naturalizacije stranih državljana ima upravo Hrvatska.

I to 9,7 državljanstava godišnje na 100 stanovnika. Hrvatska je, zbog dodjele pasoša bh. hrvatima po procesu naturalizacije daleko ispred Švedske, Portugala i drugih država Evropske unije. Prema podacima Evrpske unije, najviše naturaliziranih državljana u državama bloka dolazi iz Maroka i Albanije, te Indije i Pakistana.

Izvor: Nick