Home Gospodarstvo Porezna uprava ‘češljat’ će i one koji ne prijavljuju podstanare

Porezna uprava ‘češljat’ će i one koji ne prijavljuju podstanare

SHARE

Inspekcije će u vremenu koje predstoji imati pune ruke posla. Porez će se naplaćivati od freelancera tako da će svi oni koji nešto rade i dobivaju iz inozemstva novac za odrađeno morati platiti porez. Ali s njima uređivanje porezne politike neće prestati, naprotiv, još više će se zahuktati, piše Večernji.ba.

Naime, prvi čovjek Porezne uprave FBiH Šerif Isović kazao je za “Faktor” da sada dolaze na red oni koji iznajmljuju smještajne objekte, a ne prijave gosta. Također, u tu stavku ubraja se i popularno izdavanje smještaja preko Bookinga, internetskog servisa. Brojni su u BiH našli smještaj preko Bookinga, a dosta je onih koji su im dali i naplatili noćenje, bez da su državi prijavili da su imali goste. Stoga je i sam Booking, da se ogradi od nezakonitosti, obavijestio oglašivače iz Sarajevske županije koji preko njihova servisa kratkoročno iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane, da se više neće moći oglašavati ako ne pošalju dokaz da su registrirali svoje poslovanje.

Tim povodom Isović je izjavio:

”U predstojećem razdoblju i izdavanje imovine pod zakup i ostvarivanje prihoda po toj osnovi bit će predmet rada Porezne uprave kojem će se posvetiti posebna pozornost”, kazao je Isović .

Ali kako u BiH ništa ne može jednostavno, oni koji iznajmljuju objekt tražili su od institucija da ih upute kako će ući u zakonske okvire koji će zadovoljiti standarde Bookinga, a kako se doznaje, pojedini su prvi put čuli za Booking. Onda je trakavicu trebalo razriješiti jer su iznajmljivači od Bookinga dobili razdoblje od deset danas da se registriraju. U općinama, umjesto maksimalnog izlaska ususret ljudima koji će im puniti proračun, predložili su im najkompliciranije oblike pa je, primjerice, čovjek koji izdaje neku sobicu u Sarajevu doveden u situaciju da bi trebao registrirati d.o.o jer mu je neki djelatnik u državnoj službi takvo nešto sugerirao.

I zbunjujuća situacija je vladala sve dok se nije oglasilo Federalno ministarstvo turizma te su pojasnili kako su Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti moguća tri oblika registracije: pravna osoba, obrtnik i fizička osoba. Treća opcija je za “one sa sobicom” najbolja, a to je registracija kao fizička osoba – iznajmljivač, odnosno vlasnik nekretnine koju izdaje, i ova osoba nije obrtnik, ne obavlja djelatnost i ne podliježe fiskalizaciji te prijavljuje porez na prihod kao fizička osoba, uz evidentiranje gostiju kod Ureda za strance BiH i nadležne turističke zajednice. Također, osim Booking iznajmljivača, uskoro će se “češljati” i one koji studentima ili obiteljima izdaju stan, a to nisu prijavili.

U susjednoj Hrvatskoj, ako je cijena najma stana 1000 kuna ili 250 KM mjesečno, vlasnik stana će platiti oko 25 KM poreza i prireza. Ako iznajmljuje u crnoj zoni, platit će kaznu, dok takve stvari u BiH još nisu na pravi način zaživjele. Među rijetkima koji sve uredno prijavljuju i plate jesu vlasnici objekta u čijima je nečije poduzeće. Razlog tome leži najviše u činjenici da se mjesto obavljanja djelatnosti tvrtke mora na odgovarajući način dokumentirati radi registracije tvrtke kod Porezne uprave FBiH. Jasno je, freelanceri samo su jedan kotačić u nizu koji će se naći pod udarom zbog neplaćanja poreza.