Home Politika Srbija bijesna jer su izraelski F-16 letjeli na proslavi Oluje: “To je...

Srbija bijesna jer su izraelski F-16 letjeli na proslavi Oluje: “To je neprijateljska gesta..”

SHARE

Srbiju je silno razljutilo što su izraelski borbeni zrakoplovi letjeli u hrvatskoj pobjedničkoj paradi. Beograd ‘duboko razočaran’  židovskom državom i sudjelovanje F-16 na proslavi Oluje smatra neprijateljskom gestom. Mishel Ben Baruch: “Čast mi je sudjelovati na 23. obljetnici operacije Oluja.”

Činjenica da su izraelski borbeni zrakoplovi i njihovi piloti aktivno sudjelovali u povorci za proslavu Operacija “Oluja” iz 1995. godine izazvala je oštru kritiku iz Beograda, piše Raphael Ahren zatimesofisrael.com. 

“Srbija je duboko razočarana sudjelovanjem izraelskih pilota i borbenih zrakoplova F-16 u hrvatskoj pobjedničkoj paradi jer je za nas operacija Oluja 1995. bila svojevrsna pogrom”, izjavio je u nedjelju ujutro srbijanski veleposlanik u Izraelu Milutin Stanojević.

Stanojević kaže da je skoro kompletno srpsko stanovništvo protjerano tog područja tijekom operacije.

“To je bio najveći egzodus jednog naroda od Drugog svjetskog rata”, izjavio je Stanojević, dodajući kako sudjelovanje Izraela u hrvatskoj pobjedničkoj proslavi “nije prijateljska gesta prema Srbiji”.

U nedjelju su hrvatski mediji objavili fotografije najmanje dva izraelska F-16 koji su letjeli iznad grada Knina, između Zagreba i Splita, s hrvatskim MiG-ovima 21.

Prema hrvatskoj novinskoj agenciji brigadni general  Mishel Ben Baruch, koji u Ministarsvu obrane vodi Međunarodnu upravu za obrambenu suradnju, izjavio je kako mu je “čast što mu je omogućeno sudjelovati” na 23. obljetnici operacije Oluja.

Hrvatski mediji u nedjelju su objavili da su američki dužnosnici nazočili vogodišnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Dana hrvatskih branitelja u Kninu.

“Za hrvatsku stranu, možda su to dani pobjede, ali za srpsku stranu to su dani žalosti”, dodao je Stanojević. “Tugujući za egzodusom. u kojem je stradalo više od 2.500 ljudi, a grobovi mnogih nisu poznati. Više od 250.000 ljudi pobjeglo je iz Hrvatske, uglavnom civila. Ovo nije vrijeme ili mjesto gdje bi se trebala uključiti druga zemlja. “

Dok je Hrvatska pozdravila ofenzivu kao besprijekornu vojnu pobjedu koja je oslobodila zemlju i okončala rat, Srbija je tugovala. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je na okupljanju kasne subote kako “Hitler želi svijet bez Židova; Hrvatska i njezina politika tražile su Hrvatsku bez Srba. “

Sudjelovanje tri izraelska F-16 Barak zrakoplova na proslavi Oluje odvijalo se u kontekstu izraelsko-hrvatskih ttrgovine vrijedne pola milijarde dolara. U siječnju su premijer Benjamin Netanyahu i hrvatski premijer Andrej Plenković objavili planove za hrvatskom kupnjom oko 30 izraelskih F-16 od Izraela.

Ministarstvo vanjskih poslova u Jeruzalemu odbilo je komentirati izjave srbijanskog veleposlanika, a Minisistarvo obrane Izraela je  sudjelovanje u proslavi objasnio izjavom da su borbeni zrakoplovi raspoređeni u Hrvatskoj kao dio vojne suradnje te da sudjeluju u proslavi bio je dio te „strateške suradnje između dvije zemlje.”

U izjavi se također napomenuta važnost izraelsko-hrvatske vojne suradnje.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin posjetio je prošlog tjedna i Zagrebu i Beogradu, ističući dobre veze Izraela s objema narodima. “Hrvatska i Izrael su male zemlje, ali puni energije”, rekao je  24. srpnja u Zagrebu, navodi se na web stranici hrvatskog ministarstva obrane.

“Želimo nastaviti s razvojem obrambene industrije i to je prava prilika da vidimo najsuvremeniju tehnologiju koju nudi naša zemlja”, dodao je.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je na konferenciji da Hrvatska i Izrael “dijele slična iskustva teško osvojene neovisnosti i stoga svjesni važnosti održavanja spremnosti nacionalnih država za nove sigurnosne prijetnje”.