Home Zanimljivosti Talijanske vlasti znaju kako privući nove stanovnike: Kuće prodaju za 1 euro

Talijanske vlasti znaju kako privući nove stanovnike: Kuće prodaju za 1 euro

SHARE

Kada uplate 1 euro novi vlasnici morat će obnoviti urušene kuće rabeći samo tradicionalne materijale.

Gradske vlasti talijanskog gradića na Siciliji oglasile su prodaju starih kamenih kuća po simboličnoj cijeni od 1 eura kako bi privukle nove stanovnike u živopisni San Piero Patti, koji je opustio zbog starenja stanovništa i desetljeća emigracije.

Kada uplate 1 euro novi vlasnici morat će obnoviti urušene kuće rabeći samo tradicionalne materijale – kamen, drvo i mediteranski crijep, a na obnovi zapošljavati koliko god je moguće, lokalne obrtnike.

Gradić podignut na stjenovitom brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu čini se savršenim za život, a automobilom je moguće za 15 minuta doći do najbliže plaže na rubu nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone jezera i šumovitih planina.

Gradsko vijeće toga gradića ponatog kao “Biser Nebrodija”, jednoglasno je izglasalo odluku o projektu ovaj tjedan.

San Piero Patti ipak nije prvi idejni otac takve zamisli jer ju je ‘ukrao’ od drugog grada na Siciliji. Gangi je još 2014. pobudio interes u cijelom svijetu kada je počeo prodavati napuštene kuće za jedan euro.

“Sve je počelo primjerom grada Gangi što je bio velik uspjeh – mnoge su kuće prodane”, rekao je  Salvatore Fiore, gradonačelnik San Piero Pattija za britanski list The Telegraph.