Home Zanimljivosti TJEDNA PROGNOZA More na jugu skoro 30 stupnjeva, na vidiku promjena vremena...

TJEDNA PROGNOZA More na jugu skoro 30 stupnjeva, na vidiku promjena vremena s kišom i padom temperature

SHARE

Posljednjih nekoliko dana u popodnevnim satima u Zagori se pojavljuje pojačan razvoj oblaka uz mjestimične grmljavinske pljuskove, a dio grmljavinskih pljuskova u kasnim popodnevnim satima završi do obale. Jučer je tako grmljavinski pljusak pokvario ljetna događanja na rivama od Primoštena do Rogoznice u ranim večernjim satima, a danas je najviše pljuskova bilo oko Svilaje. Najviše dnevne temperature zraka u većini predjela bile su od 32 do 35 Celzijevih stupnjeva.

Nakon srpanjskog “šoka” na početku mjeseca, površinske temperature rastu u cijelom Jadranu i sada su već posvuda iznad prosjeka za dio godine. Nigdje nije hladnije od 25°C, a na Malom jezeru otoka Mljeta nedostajale su svega dvije decimale za dosezanje čak 30 stupnjeva! Površinske temperature Jadranskog mora (ADRISC) Pravo ljeto će se nastaviti i u novom tjednu. Svakog će dana prevladavati sunčano, ali se osobito u Zagori, uz prolazno pojačan razvoj naoblake u popodnevnim satima mogu očekivati slabi i prolazni grmljavinski pljuskovi.

Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju će puhati slab maestral s iznimkom petka kada će popodne biti umjerenog, na moru ponegdje na udare pojačanog vjetra zapadnih smjerova. Temperature će biti u blagom porastu pa će najviše dnevne vrijednosti biti između 32 i vrlo vrućih 37°C. U nedjelju će na moru zapuhati slabo jugo što bi mogao biti predznak promjene vremena u prvom dijelu nadolazećeg tjedna.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, do nas bi tijekom utorka mogao stići poremećaj sa zapada donoseći promjenu vremena u obliku kiše i osvježenja. Upravo ovakvi prodori nisu rijetkost oko blagdana Velike Gospe za kojeg pučki meteorološkog veže početak kraja pravog ljeta. Hoće li tako biti ovoga puta, bit će jasnije kroz nekoliko dana.

dalmacijadanas.hr