Home Crna kronika Za dva dana poginulo pet radnika u BiH

Za dva dana poginulo pet radnika u BiH

SHARE

U nesrećama na radu koje su dogodile u Bosni i Hercegovini za dva dana poginulo je pet radnika, dok je deset osoba ozlijeđeno, među kojima je gotovo pola medicinskih tehničara koji su pomagali unesrećenima. Serija teških nesreća na gradilištima i u državnim poduzećima koje su se dogodile prošli tjedan, natjerale su nadležne službe da se ozbiljno pozabave pitanjima o okolnostima koje su dovele do nesreća, te postojanju pojedinačne odgovornosti, piše Blic.rs.

Prva nesreća dogodila se u Hidroelektrani Una Kostela 2. kolovoza, kada je došlo do curenja plina tijekom remonta postrojenja. U ovoj nesreći poginuli su radnici Elektrodistribucije Bihać Seada Mujić, Elvis Salihodžić i Admir Mulić, svi iz Bihaća. Usljed trovanja plinom, ozlijeđena su još tri radnika, te čak četiri medicinska tehničara koji su pružali pomoć nastradalima.

Medicinari koji su prvi priskočili u pomoć utvrdili su da su trojica nastradalih radnika u trenutku nesreće, bila u šahtu dubokom 15 metara kada je došlo do curenja plina. Tužiteljstvo koje rukovodi istragom, izuzelo je dokumentaciju iz Elektrodistribucije kako bi se utvrdilo je li tragedija izazvana nečijim propustom.

Samo dan kasnije, dogodila se nova tragedija u Banjoj Luci. Nakon pada s više od 15 metara visine poginuli su radnici tvrtke Led projekt Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (51), oba iz Čelinca. Radnici su pali s trećeg kata zgrade u izgradnji i na mjestu ostali mrtvi.

Maja Đaković Vidović, glasnogovornica Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka, izjavila da je nakon obavljenog uviđaja dežurni tužitelj naredila da se poduzmu sve istražne radnje radi utvrđivanja točnih okolnosti smrti dvojice radnika. Zajedno s tužiteljem uviđaju je nazočio i inspektor zaštite na radu. On bi trebao provesti svoju istragu i utvrditi jesu li bile ispunjene sve sigurnosne procedure.

Nekoliko sati nakon nesreće u Banjoj Luci, u tvrtki GIKILU u Lukavcu za dlaku je izbegnuta tragedija i smrt više radnika. Naime, istragom je utvrđeno da se tijekom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana u drugoj smeni, u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac dogodila nesreća u kojoj su ozlijeđena tri radnika.

Jedan od radnika je teže ozlijeđen, ali su prema posljednjim informacijama svi na sreću izvan životne opasnosti. Pravnici ističu da bi istrage u ovakvim slučajevima trebale biti jednostavne. Odvjetnik Bojan Mikanović osvrnuo se na tragediju u Banjoj Luci i rekao kako je prije svega neophodno utvrditi jesu li tijekom radova radnici bili prijavljeni, odnosno je li za objekt na kojem su radili bila izdana građevinska dozvola, te jesu li građevinski radovi bili prijavljeni nadležnoj inspekciji.

Također je, kako objašnjava odvjetnik, potrebno utvrditi je li radnicima omogućena sva neophodna zaštitna oprema i uvjeti kako bi rad bio što sigurniji.

“Ukoliko sva ova dokumentacija postoji, onda će kaznena odgovornost biti smanjena. U svakom slučaju obitelji nastradalih radnika imaju prava tražiti naknadu nematerijalne štete za gubitak bliske osobe, te ujedno sudjeluju u kaznenom postupku, ukoliko do njega dođe”, objasnio je Mikanović.

Za smrt bliske osobe do 15.000 maraka

U skladu s važećim zakonskim propisima obitelji koje su izgubile svoje najmilije u nesrećama ili nekom drugom kaznenom djelu mogu dobiti maksimalno 15.000 maraka.

Prema dosadašnjoj sudskoj praksi nakon provedenog postupka isplaćuje se od 10.000 do 15.000 maraka u ovisnosti od godišta nastradalog, godina radnog staža i sličnih faktora, prenosi Dnevno.ba