Home Zanimljivosti Da li znate sve tipove ženskih orgazama?

Da li znate sve tipove ženskih orgazama?

SHARE

Ženski orgazam je još uvijek mnogim muškarcima prava zagonetka. Previše su različiti procesi kod muškaraca i žena koji vode do vrhunca.

Međutim, ruku na srce: koliko i same žene zapravo znaju o ženskom orgazmu? Da sli znate da postoji pet različitih puteva do vrhunca?

1. Vaginalni orgazam

Svaka treća žena može za vrijeme seksa s partnerom doživjeti vaginalni orgazam. I to iz dva razloga: jedan je zato jer je vaginalni orgazam direktno povezan s G-tačkom – a stimulacija te tačke moguća je tek u određenim položajima (na primjer, posebno je intenzivna u misionarskom položaju, kada se koljena povuku prema ramenima).

Drugo: ne osjećaju sve žene zadovoljstvo kad im se stimuliše G-tačka, a neke čak to smatraju neugodnim.

2. Klitoralni orgazam

Oko 70 odsto svih žena doživi orgazam za vrijeme seksa tek kada im se stimuliše klitoris.

Oko 8.000 živaca završava na klitorisu – stoga je izuzetno osjetljiv na stimulaciju. Pri tome je važno dovoljno prirodne (ili vještačke) navlaženosti te dosta strpljenja: žena treba oko 16 minuta da dođe do klitoralnog orgazma.

Lakše ga je doživjeti od vaginalnog, ali je zato kraći i manje intenzivan.

3. Analni orgazam

Mnogim ženama je analni orgazam nepoznanica. Međutim, na anusu se nalaze bezbrojni živci koji to područje čine vrlo osjetljivim na dodir.

Ko je otvoren za ovaj način seksualne igre, ima puno šansi na taj način doživjeti orgazam. Važno je biti potpuno opuštena te koristiti puno lubrikanta.

Sfinkter je jedan od najjačih mišića u tijelu pa ga je teško držati opuštenim. Međutim, ako je analni seks polagan i imaš potpuno povjerenje u partnera, možeš doživjeti neke potpuno nove osjećaje te na taj način doživjeti vrhunac.

4. Mentalni orgazam

Ženama je moguće doživjeti orgazam bez fizičkog dodira, odnosno stimulacije. Voljom misli moguće je (to se događa uglavnom u snu) doživjeti nevjerovatna seksualna iskustva.

Ako želiš svjesno postići mentalni orgazam, onda će ti pomoći erotske maštarije u kombinaciji sa svjesnim disanjem.

5. Višestruki orgazam

Žene imaju jednu prednost pred muškarcima: ne treba im pauza da odmah nakon orgazma opet dođemo do vrhunca.

Stoga su mogući višestruki orgazmi, odnosno više vrhunaca u kratkom periodu.

Kod žena je lakše postići orgazam nakon što je već jedan doživjela. Tijelo je tada preplavljeno hormonima sreće pa su erogene zone još jako prokrvljene.

(miss7.24sata.hr)