Home Gospodarstvo HRVATI PRVI PUT IKAD PODIGLI VIŠE KUNSKIH NEGO DEVIZNIH KREDITA: O pravom...

HRVATI PRVI PUT IKAD PODIGLI VIŠE KUNSKIH NEGO DEVIZNIH KREDITA: O pravom razlogu banke nerado govore, evo što slijedi

SHARE

Krajem lipnja dogodio se prilično značajan preokret u hrvatskom bankarstvu – po prvi puta je iznos kunskih kredita stanovništvu premašio iznos kredita s valutnom klauzulom. Građani su trenutačno podigli ukupno 61,8 milijardi zajmova u domaćoj valuti, u odnosu na 60 milijardi valutnih.

“Tako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana narastao za više od pet postotnih bodova, pri čemu se omjer kunskih kredita i onih valutnih u lipnju promijenio prvi put u korist kunskih kredita (51:49)” objavili su analitičari Raiffeisen banke (RBA), pozivajući se na podatke Hrvatske narodne banke.

Opekli se na švicarcima

Nažalost, to ne znači kako raste povjerenje u domaću valutu, ili da je kuna odjednom postala vrlo stabilna. O pravom razlogu banke prilično nerado pričaju ali je očit – građani su se opekli s kreditima u švicarcima pa sada bježe od svih stranih valuta. Podaci RBA to i potvrđuju –  kunski krediti u Hrvatskoj rastu od 2013., a krediti uz deviznu kauzulu neprekidno padaju od 2012.

Ipak, sudeći prema bankovnim podacima raste i vjera u bolje sutra jer građani sve više troše. Ukupno zaduženje stanovništva na kraju lipnja povećalo za 3,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Banke su trenutačno stanovništvu izdale kredita u vrijednosti od 121,8 milijardi kuna, ili 4,5 milijarde više nego lani, prenosi Novi list. Slično je istaknula i HGK u lipanjskom izvješću u kojem se navodi kako su se kućanstva prestala razduživati u rujnu prošle godine, a od tada raste zaduživanje odnosno građani sve više dižu kredite. No ističu kako tome nije razlog (samo) gospodarski oporavak nego i vladina subvencija stambenih kredita za mlade.

Najavili dodatne olakšice

U prošloj godini je odobreno i realizirano 2.320 zahtjeva za povoljnije kredite. Nema sumnje da će se takav trend nastaviti, jer je Vlada prije odlaska na godišnji odmor najavila kako će ove jeseni uvesti dodatne olakšice mladima u otplati stambenih kredita.

Banke su sredinom ove godine građanima dale stambenih kredita u vrijednosti od 52,6 milijarde kuna, što je godišnji rast od 2,4 posto. Stambeni krediti čine 43 posto od ukupne zaduženosti građana kod banaka. Kad je riječ o dugovima stanovništva, u posljednjih godinu dana najviše su skočili gotovinski nenamjenski krediti. Porasli su 9,7 posto, a ukupan njihov iznos premašio je 45,7 milijardi kuna, piše Net.hr