Home Život Objavljene slike smještaja sezonaca na Braču: “Ovo je nehumano”

Objavljene slike smještaja sezonaca na Braču: “Ovo je nehumano”

SHARE

Jedna gospođa objavila je na svom Facebook profilu fotografije iz hotela Park u Bolu na otoku Braču.

Zgrožena žena napisala je kako Bluesun grupa u prljave sobe i kupaonice u nehigijenskim uvjetima smješta sezonske radnike i djecu praktikante, te je poručila vlasniku Bluesun grupacije kako ga može biti sram.

“Iz tuš kade izlaze mravi i žohari”

“Nisam negativna osoba i ne volim konflikte i svađe, ali moram vas pitati, dragi roditelji i prijatelji, biste li vi dozvolili boravak djetetu mjesec dana u ovakvim uvjetima? To je soba hotela Park u Bolu na Braču gdje BlueSun grupacija smješta sezonske radnike i djecu praktikante. Rade i uče u 4 luksuzna hotela, a u smještaju za osoblje nemaju ni klimu, ni Wi-Fi, ni TV, bez čega i mogu, ali da nije tako zmazano i smrdljivo. Slike kupaonice me sram objaviti, u kojoj je tuš kada žuta, puna gljivica i plijesni i mravi i žohari izlaze iz nje. Opet u 21. st. i s tolikom lovom koju zarađuju mogli su im bar ventilator staviti u sobu”, napisala je gospođa.

“Uz svu zmazanoću i nehumane uvjete boravka, najveća greška im je što su u sobu mog sina i njegovog školskog kolege od 15 godina stavili trećeg cimera, sezonskog radnika, koji je punoljetan i koji ih maltretira i koji se nikako ne može integrirati s djecom koja su ovdje u pratnji odgajatelja. Digla sam frku, zaprijetila raskidom ugovora, sudskom tužbom, novinarima i stvari se u ova tri dana pozitivno rješavaju za moje dijete, ali ne mogu se izboriti za svu djecu koja su ovdje. Samo mogu reći vlasniku grupacije, g. Andabaku, da ga sram može biti!”, napisala je.

Javila se i Bluesun grupa

Poslali smo upit Bluesun grupi, a od koje smo vrlo brzo dobili i odgovor u kojem se navodi da je smještaj sezonskih radnika u hrvatskom turizmu “tema kojoj je Bluesun strateški i vrlo ozbiljno pristupio na način da su prvi izgradili novi hotel isključivo za boravak sezonaca”.

“Radi se o hotelu u Zadvarju za naše djelatnike u Brelima i Tučepima. Nakon hotela u Zadvarju otvorenog ove godine, pristupili smo pripremi gradnje hotela za smještaj sezonskih djelatnika u Bolu, za koji su nacrti i lokacija već definirani”, stoji u odgovoru Bluesun grupe, u kojem su se dotaknuli i konkretnog prigovora o smještaju sezonaca na Braču.

“Imamo konkretan plan poboljšanja”

“U ovom slučaju jedna je majka stipendista naše kompanije izrazila nezadovoljstvo smještajnom infrastrukturom, za koju imamo konkretan plan poboljšanja. Sve ono što u ovim uvjetima možemo osigurati svojim djelatnicima – prehranu, čistu posteljinu, čiste uniforme te rad kroz učenje s iskusnim i vrlo kvalitetnim mentorima u vrhunskim hrvatskim hotelima – to i osiguravamo. S gospođom smo bili u kontaktu i prije njene objave na Facebooku. U kontaktu smo i s roditeljima ostale djece u grupi praktikanata te s njihovom profesoricom iz škole, koji svi ostaju u našem programu ljetne prakse”, stoji u odgovoru.

“Bluesun stipendisti su inače učenici strukovnih škola koji 10 mjeseci u godini primaju stipendiju od 1200 kuna, a svoju ljetnu praksu provode u našim hotelima. Bluesun im za vrijeme prakse osigurava učeničku naknadu u visini neoporezivoga dijela dohotka (1750 kuna), kao i pedagošku pratnju profesora iz njihove škole te pratnju djelatnika našeg Sektora ljudskih potencijala. Kako bi učenici što više profitirali za vrijeme ljetne prakse, dobiju priliku posjetiti više objekata iz lanca Bluesun te tako susresti nekoliko različitih sredina i mentora. Puno je pozitivnih svjedočanstava naših učenika stipendista i njihovih roditelja o sustavu ljetne prakse u Bluesun hotelima, što nam je iznimno drago”, zaključuju u Bluesun grupi.