Home Politika Kada su migranti prebacivani iz Sarajeva u Mostar, prijetilo se uhićenjem šefu...

Kada su migranti prebacivani iz Sarajeva u Mostar, prijetilo se uhićenjem šefu policije u Mostaru, evo kako se sve završilo

SHARE

Prije par mjeseci uslijed migrantske krize i problema oko prebacivanja migranata iz Sarajeva u Mostar što su tada nakratko zaustavili mostarski policajci, pljuštale su optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te bošnjačkih dužnosnika koji su takav postupak policije HNž nazvali državnim udarom te pozvali na uhićenje ravnatelja policije HNŽ Ilije Lasića i premijera HNŽ Nevenka Hercega.

S druge strane, hrvatski predstavnici su tvrdili kako je policija HNŽ je radila sukladno županijskom zakonu o unutarnjih poslovima i da je u tom slučaju očigledno izostala kvalitetna komunikacija.

Novinari Žurnala sada pišu kako najvjerojatnije od čitavog slučaja neće biti ništa, ta da do procesuiranja i uhićenja ravnatelja mostarske policije neće doći.
Naime, prema njihovim saznanjima, službenici SIPA-e dostavili su Tužiteljstvu BiH „Izvještaj o prikupljenim saznanjima u vezi sa zbivanjima na Ivan-sedlu“, kada su 18. svibnja  ove godine naoružani pripadnici MUP-a HNŽ-a, po naredbi komesara Ilije Lasića, zaustavili kolonu autobusa sa migrantima. Oni su odlukom Vijeća ministara BiH, trebali biti prebačeni u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara.
Prema informacijama Žurnala, nijedan od „sudionika u događaju“ nije prijavljen za kazneno djelo, iako je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić još istog dana akciju Lasićevih policajaca okarakterizirao kao „državni udar“.

PRVO GODIŠNJI ODMOR, PA SASLUŠANJE

Iako se događaj dogodio prije skoro tri mjeseca, Tužiteljstvo BiH još uvijek nije donijelo naredbu o provođenju istrage protiv policijskog komesara Ilije Lasića. Naprotiv, v.d. glavne državne tužiteljice Gordana Tadić izdala je pripadnicima SIPA-e uputstvo da Lasića ne saslušavaju dok se ona ne vrati sa kolektivnog godišnjeg odmora, te da se on može isključivo saslušati u svojstvu svjedoka, a ne ispitati u svojstvu osumnjičenog. Da je Tužiteljstvo donijelo formalnu naredbu o provođenju istrage, te Lasiću dodijelilo status osumnjičenog, on više ne bi mogao obavljati funkciju policijskog komesara, jer prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, ne bi mogao imati pristup povjerljivoj dokumentaciji, piše Žurnal koji dodaje kako je time glavna državna tužiteljica Gordana Tadić praktično sačuvala Lasića na ovoj poziciji, navodeći da je to od strateške važnosti čelnicima HDZ-a BIH.  Podsjećaju kako je Tadić je prva rodica HDZ-ovog zamjenika državnog ministra sigurnosti Mije Krešića, koji rukovodi Odborom za sigurnost pri Hrvatskom narodnom saboru.

PROVJERE ZA ZABORAV SLUČAJA

Žurnal dalje tvrdi kako je Tadić ovaj slučaj namjeravala zataškati, te da to dokazuje i priopćenje Tužiteljstva BiH izdano na dan blokade na Ivan-sedlu.

„Iako je v.d. glavnog tužitelja predsjedavajuća Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima  i ilegalnih migracija, nije bila pozvana na održavanje Koordinacionog sastanka, koji je održan u ponedjeljak u Vijeću ministara“, glasilo je priopćenje Tužiteljstva BiH, na dan kada su, odlukom Vijeća ministara BiH, migranti iz Sarajeva trebali biti prebačeni u Salakovac.

Time je tužiteljica Tadić praktično opravdala sve postupke čelnika MUP-a HNŽ-a koji su istog dana izdali skoro identično saopćenje kao Tužiteljstvo BiH i u kojem su tvrdili da ih Ministarstvo sigurnosti BiH nije upoznalo o prebacivanju migranata, piše Žurnal.

Da će predmet ostati samo na „prikupljanju saznanja“, potvrdilo je i samo Tužiteljstvo BiH koje je tada priopćilo da je „dežurni tužitelj dao instrukcije za vršenje potrebnih provjera u svezi sa okolnostima ovog događaja“. Tri mjeseca kasnije „potrebne provjere“ još uvijek traju, a SIPA-i je sugerirano da umjesto izvještaja o počinjenom kaznenom djelu dostavi izvještaj o prikupljenim saznanjima, zaključuje se u tekstu Žurnala.