Home Auto Senzacija iz Bihaća: Tri godine sipa jestivo ulje u mercedes, Fikret “gasi”...

Senzacija iz Bihaća: Tri godine sipa jestivo ulje u mercedes, Fikret “gasi” naftnu industriju

SHARE

Još jedna inovacija svijetskog nivoa dolazi iz Bihaća. Radi se o automobilu koji umjesto nafte ili benzina kao gorivo koristi jestivo ulje.

Još davne 1893. godine Rudolf Diesel je napravio prvi model automobila s pogonom na ulje, ali je u to vrijeme nafta bila jeftinija. U otkrivanje tajne ovog izuma upustio se Bišćanin Fikret Čaušević.

Čaušević već tri godine umjesto nafte ili benzina u svoj Mercedes sipa obično jestivo ulje.

Ideju o pronalasku alternativnog rješenja za standardna goriva razrađuje već 30 godina. Dok nije došao do rješenja, kaže, uništio je tri motora.

„Mi znamo kad sipamo jestivo ulje da ono ima viskozitet 37, a nafta ima 2,7 i tada dolazi do zaljepljenja u karikama i stvara se koksni lc. Motor vrlo brzo ‘zariba’, dolazi do kašnjenja u paljenju, javlja se crni dim. U zadnje tri godine došao sam na ideju kako da taj problem riješim. To sam riješio na taj način što sam postpuno modicirao motor, dodao sam mu tri preinake tako da taj sada troši danas potpuno ekološki obnovljivi izvor energije, čisto jestivo ulje iz trgovine“, kaže Čaušević za RTVUSK.

Ovakvo pogonsko gorivo ne samo da je jeftinije nego je i zdravije.

„Nema više CO2. Nema sumpora, olova. U ovom evropskom biodizelu ima otrovnih plinova koji su štetni za okoliš. Ovaj moj modicirani motor je motor budućnosti“, tvrdi Čaušević.

Fikret kaže da sa litrom ulja njegov Mercedes može preći 20 kilometara. Na otvorenom putu troši pet, a u gradskoj vožnji šest litara. Vučne karakteristike su mu iste kao kod dizela u šta smo se i sami mogli uvjeriti. Smatra da bi prvi ovako proizvedeni motori trebali biti motori traktora.

„Zamislite da krenemo sa proizvodnjom vlastite energije. Zaposlit ćemo seljake da siju suncokret, uljenu repicu. Da proizvode svoju vlastitu energiju za pogon motora za sebe, a višak mogu prodavati“, kaže Čaušević.

Fikretov plan je pronaći strateškog partnera koji će biti zainteresiran da ovaj izum financira.