Home Zanimljivosti Geolog Goran Glamuzina blizu groba Dive Grabovčeve pronašao srcolike školjke stare 220...

Geolog Goran Glamuzina blizu groba Dive Grabovčeve pronašao srcolike školjke stare 220 milijuna godina

SHARE

Hercegovački geolog Goran Glamuzina, koji odranije tvrdi kako je kod Neuma pronašao megalitske piramidalne gomile i kiklopske zidine, u svom najnovijem istraživanju navodi kako je na području Parka prirode “Blidinje”, u blizini svetišta Dive Grabovčeve, pronašao fascinantne fosilne ostatke gigantskih srcolikih školjki, starih 220 milijuna godina.

Tvrdi da se na tom mjestu, na visini iznad 1500 metara, doslovno nalazi okamenjeno more s bezbroj divovskih školjki iz roda megalodon, dimenzija 35 i 40 centimetara, piše Dnevni avaz.

Nazvao ih je “Blidinjsko fosilno srce“, koje će, kako ističe, zasigurno biti novi turistički brend Blidinja.

Većina eksponata bit će izložena u budućem muzeju na Masnoj Luci. Glamuzina je detaljno istraživanje, uz fotografije pronađenih ostataka, objavio na svom blogu “Hercegovina-geoarheo”, gdje navodi kako je s ovim vrhunskim paleontološkim nalazištem, koje tek treba opsežno istražiti do kraja, na vidjelo izašla nevjerojatna činjenica da se na tom mjestu kriju milijarde okamenjenih primjeraka školjki.

One su, dodaje, prije 220 milijuna godina, u razdoblju gornjeg trijasa, živjele u pradrevnom plitkom tropskom moru koje je postojalo na ovom mjestu, na visini iznad 1500 metara!

Zaista fascinantan uvid u izgled ovog pradavno iščezloga svijeta koji je na prvi pogled većini laika vrlo teško zamisliv i shvatljiv za ovo visoko planinsko područje, ali upravo i jest velika atrakcija to da gotovo bezbrojni fosili divovskih školjki megalodona te drugih pratećih fosila u istim ovim stijenama neporecivo dokazuju postojanje jednog takvog plitkog grebenskog morskog okoliša s vrlo toplim morem te isto tako jako toplom tropsko-suptropskom klimom, naglašava Glamuzina u istraživanju.

Osim svih neporecivih prirodnih elemenata koji čine cijeli Park prirode i ostalih prisutnih sadržaja, geološka zbirka sa svojim fosilima, stijenama, mineralima i kristalima sa šireg prostora Blidinja predstavljat će zasigurno jedan potpuno novi ne samo atraktivni nego i jedinstveni sadržaj Parka prirode “Blidinje”, koji će privlačiti sve veći broj ljudi da posjete ovaj prekrasni planinski raj Hercegovine, navodi Glamuzina.