Home Društvo Velik broj Ljubušaka ozlijeđen na kupanju

Velik broj Ljubušaka ozlijeđen na kupanju

SHARE

Zbog visokih temperatura koje su ovih dana zabilježene diljem Bosne i Hercegovine, povećan je broj pacijenata, koji većinom traže pomoć liječnika zbog visokog krvnog tlaka, glavobolja, viroza, dehidracije, razdražljivosti…

Na sreću, u Domu zdravlja Ljubuški stanje nije alarmantno, iako je, očekivano, i u ovoj ustanovi broj pacijenata u blagom porastu.

Brza reakcija

Kako smo saznali od dr. Katarine Pavlović, liječničku pomoć najviše traže osobe starije životne dobi, a zabilježeno je i podosta slučajeva ozljeda na kupalištima, gdje je ukazana pomoć domaćem stanovništvu, ali i turistima.

„Radi se, najviše, o posjekotinama i lomovima koje su kupači zadobili prilikom ulaska ili izlaska iz vode, a kada je riječ o starijim osobama, većinom se žale na povišen krvni tlak“, kazala je Pavlović za Dnevni list.

Ljetno razdoblje sa sobom nosi rizik i od uboda insekata i zmija, stoga je, po riječima dr. Pavlović, bitna brza reakcija, kako ne bi došlo do komplikacija koje mogu ugroziti život pacijenta.

„U takvim situacijama ključnu ulogu igra hitan transport do najbliže zdravstvene ustanove. A posebice su opasni ujedi u predjelu glave ili vrata zbog kojih može doći i do smrtnog ishoda ukoliko se na vrijeme ne uključi određena terapija“, istaknula je naša sugovornica.

Savjeti za rizične skupine

Osvrnula se i na tegobe u vidu povraćanja i povišene tjelesne temperature, koje u ljetnim mjesecima prouzrokuje konzumiranje lako kvarljive hrane, zbog čega je potrebno obratiti pažnju prilikom čuvanja namirnica.

Posebnu pozornost, pak, treba posvetiti rizičnim skupinama u koje spadaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i djeca.

„Ove skupine zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera. Ukoliko je moguće, poželjno je izbjegavati boravak na otvorenom od 11 do 17 sati te konzumirati dovoljne količine tekućine. Savjetuje se i nošenje odjeće od prirodnih materijala, svjetlijih boja, uz redovno uzimanje propisanih lijekova kod bolesnika. U svakom slučaju, treba biti na oprezu“, poručila je dr. Pavlović.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list
Izvor: Facebook