Home Gospodarstvo Braća Pivac dobili šansu preuzeti više od četvrtine Kraša, i to uz...

Braća Pivac dobili šansu preuzeti više od četvrtine Kraša, i to uz veliku pogodnost

SHARE
Hrvatska najveća konditorska industrija, zagrebački Kraš odlučila se na ‘bildanje’ financijskih mišića. Prvi put kreće u postupak prikupljanja svježeg kapitala javnom ponudom, odnosno dokapitalizacijom. Zanimljivo je kako kupci novih dionica neće imati obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje u slučaju da prijeđu zakonsku granicu od 25 posto vlasništva, što u ovom trenutku najviše odgovara Braći Pivac koji već drže 24,81 posto Kraša.

Uprava Kraša planira dokapitalizacijom prikupiti od 25 do 50 milijuna kuna. Vidljivo je to iz poziva za glavnu skupštinu zakazanu za 31. kolovoza, na kojoj će se, između ostalog, odlučivati o povećanju temeljnog kapitala Kraša.

Temeljni kapital Kraša sada iznosi oko 549,4 milijuna kuna. Uprava kompanije na čijem je čelu Damir Bulić u pozivu je navela kako je dokapitalizacija nužna za zadržavanje konkurentnosti i liderske pozicije na tržištu.

‘U svojim strateškim planovima predviđamo značajna ulaganja u modernizaciju postojećih proizvodnih pogona te preuzimanje poslovnih subjekata u regiji. Od iznimne je važnosti zadržati financijsku stabilnost… Putem dokapitalizacije povećat ćemo dugoročne izvore vlastitih sredstava i povećati kapacitete za dodatna zaduživanja’, istaknuli su iz vodstva Kraša.

Osim toga, kompanija planira krenuti i u novu djelatnost – proizvodnju dodataka prehrani.

Pokušali smo od prokuristice Kraša Marice Vidaković, koja zastupa radnike, više doznati o poslovnim planovima kompanije, ali ona nije ništa željela komentirati. Inače radnici preko Kraš ESOP-a su drugi najveći dioničari tvrtke, nakon Braće Pivac, s udjelom od 19,76 posto.

O odnosu između najvećih pojedinačnih dioničara Kraša vrlo malo se zna. Na osnovi onoga što komuniciraju prema javnosti, čini se kako među njima nema većih trzavica kad je u pitanju daljnji razvoj kompanije.

Iz Kraša su više puta isticali da braću Pivac vide kao prijateljske ulagače, a iz Pivca su poručivali da ‘dionice Kraša kupuju isključivo radi procjene da je riječ o dobrom ulaganju’.

‘Što se tiče ulaganja u konditorsku industriju Kraš d.d., svojedobno smo procijenili da je dionica Kraša perspektivna s obzirom na poslovanje poduzeća, vrijednost brenda i ostale čimbenike. Naše je ulaganje u tu tvrtku vrlo transparentno i otvoreno. Smatramo da je to za nas dobra poslovna odluka, a u samoj prehrambenoj industriji vidimo potencijal za razvoj čitave zajednice’, svojedobno su iz Mesne industrije Braća Pivac izjavili za tportal.

Uvrštavanjem stavke prema kojoj ‘glavna skupština društva odobrava stjecateljima stjecanje novih dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje’ jasan je znak kako Uprava Kraša očekuje da će o dokapitalizaciji sudjelovati Braća Pivac i da ih ne smatra ‘neprijateljskim’ investitorima.

Mesna industrija Braća Pivac, na čelu s Ivicom Pivcem, u posljednjih desetak godina izrasla je u jednog od najvećih proizvođača te uvoznika mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj. Uz snažan organski rast, Pivci su preuzeli nekoliko kompanija iz branše (Dalmesso, PPK, Vajda), a značajan kapital uložili su u turističke kapacitete (Hotel Miramare), piše Tportal.hr