Home Društvo Ena Begović: Najvažnija uloga bila joj je ona majčinska, a u njoj...

Ena Begović: Najvažnija uloga bila joj je ona majčinska, a u njoj je uživala samo 45 dana

SHARE

Glumačka diva život je izgubila u automobilskoj nesreći na otoku Braču 15. kolovoza 2000. godine.

Prošlo je čak 18 godina od tragične smrti glumačke dive Ene Begović.

15. kolovoza 2000. godine, Hrvatska je ostala bez jedne od najpoznatijih i najtalentiranijih glumica, Ene Begović.

Teška prometna nesreća u kojoj se ugasio njezin život dogodila se na otoku Braču, a u automobilu su tada bili Enin suprug Josip Radeljak, njegov sin Leo, njihova tek rođena kćer Lana i Enina majka. Za upravljačem je bio Leo koji se u jednom trenutku odlučio zamijeniti s ocem za mjesto te su automobil zaustavili na uzbrdici. U trenutku kada su Ena i njezina majka Tereza pokušale izaći iz njega, automobilu su navodno popustile kočnice te se on počeo kretati u natrag da bi na kraju sletio s ceste. Enin se život ugasio na licu mjesta, piše Dnevnik.hr.

Suđenje radi nesreće povlačilo se sve do 2007. godine kada je Leo u Splitu na Županijskom sudu oslobođen krivice.

Bila je to smrt koja je šokirala hrvatsku javnost, jer je samo nekoliko tjedana prije, glumačka diva ponosno pozirala s tek rođenom kćerkicom Lanom za jedan časopis, ne skrivajući sreću zbog udaje za Josipa te rođenja kćeri koju je toliko dugo priželjkivala.

Ena je rođena 8. srpnja 1960. godine u Splitu, a kako je briljirala na filmu, tako je oduševljavala i na kazališnim daskama. Zapažena je sa svega 18 godina, no još je neko vrijeme sanjala o završetku Pravnog fakulteta. Međutim, život i njezini prijatelji htjeli su drugačije pa je na njihov nagovor upisala Akademiju dramskih umjetnosti.

Punih 16 godina radila je kao glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je odigrala više od 20 glavnih uloga. U 20-godišnjoj filmskoj karijeri snimila je i više od 10 filmova u kojima je uvijek iznova oduševljavala.

Osim glumačkog talenta, Enu je krasila i nevjerojatna ljepota zbog čega su ju često opravdano nazivali jednom od najljepših domaćih glumica. Poduzetnik Josip Radeljak koji joj je postao suprug te kobne 2000. godine, u nju se zaljubio na prvi pogled dok je još bio u 23 godine dugom braku s glumicom Bebom Lončar s kojom je dobio sina Lea. No za vezu Ene i Josipa saznalo se dugo nakon što je ona službeno započela, a poduzetnik je u kasnijim intervjuima često isticao kako je “volio samo nju”.

Par je svoju ljubav blagoslovio vjenčanjem u svom zagrebačkom domu na Cvjetnom trgu 2000. godine, a Lana je stigla kao kruna ljubavi 1. srpnja iste godine. Ena je za života često isticala kako joj je bilo najvažnije da postane majka, no u toj je najvažnijoj životnoj ulozi uživala je svega 45 dana.

Godinu dana nakon njezine smrti, Josip je započeo vezu s voditeljicom Vlatkom Pokos koja je uselila u njegov stan u centru grada, a za vrijeme njihovog braka brinula je o malenoj Lani. No i ta je ljubav završena na nimalo lijep način, Josipovim izbacivanjem Vlatke iz stana, a njihova se intima tada još mjesecima povlačila po medijima. Vlatka je u svojoj ispovijesti spomenula i Enu za koju je tvrdila da je sve godine njihovog braka bila prisutna u njemu, jer je stan bio prepun njezinih fotografija.

Nakon Vlatke, Josip je 4 godine ljubio još jednu tragično preminulu glumicu, fatalnu Šibenčanku Dolores Lambašu koja je također poginula u prometnoj nesreći u 33. godini života.