Home Zanimljivosti RIJEŠITE SE OSA JEDNOM ZAUVIJEK: Mahanje rukama ne pomaže, tajna je u...

RIJEŠITE SE OSA JEDNOM ZAUVIJEK: Mahanje rukama ne pomaže, tajna je u jednostavnoj zamci koja ih zbunjuje

SHARE

Ose su timski igrači, što znači da, čim jedna pronađe hranu, obavještava ostale

Ose mogu zaista uništiti sve ljetne radosti, ali sada je stručnjakinja otkrila kako te dosadne insekte držati podalje od hrane i pića. Dr. Seirian Sumner je za magazin Good Housekeeping podijelila vlastite trikove s kojima joj ose više ne prave probleme na pikniku.

Ne postavljajte zamke od meda

Vjerojatno ste čuli za tezu da ose treba namamiti medom u staklenku nakon čega ostaju zarobljene. Međutim, Sumner to naziva strategijom visokog rizika. Umjesto toga savjetuje da postavite zamku od piva, koja je mnogo uspješnija.

Ose ne zanima uvijek slatko

Istina je da će ose navaliti na šećerne slastice na kraju ljeta kada prestanu loviti insekte kojima se hrane. Ali dok god imaju živi plijen na meniju, osama će biti puno interesantniji vaš sendvič sa šunkom nego gazirani sok ili kolač.

Pokrijte hranu

Sumner predlaže da uvijek stavljate poklopac na posude s hranom jer će tako ose ostati bez slasnog zalogajčića. Ako nemate poklopac pri ruci, dobro će vam doći i obična kuhinjska krpa. Ose će u tom slučaju namirisati da imate ukusnu užinu, ali neće moći do nje.

Ne tjerajte ih

Primarni je nagon da ćete početi vrištati i mlatarati rukama kada vam se približi osa, ali pokujšajte se suzdržati i umjesto toga ostanite mirni. “Ako ste mirni, osa vas ne doživljava kao prijetnju. Ako je pokušavate otjerati, veće su šanse da će vas ubosti”, objasnila je Sumner.

Zarobite prvu osu koja vam priđe

Ose su timski igrači, što znači da, čim jedna pronađe hranu, obavještava ostale. Zato se oko vašeg tanjura u hipu stvori čitava vojska osa. “Najbolje što možete učiniti je izolirati prvu osu koja vam priđe. Ona je izviđač i privući će još hrpu drugih. Jednu po jednu poklopite čašom ili šalicom i ostavite ih unutra”, kazala je stručnjakinja. No, obavezno ih pustite kada pojedete na miru. Nemojte ubijati ose jer su one vrlo važne za ekosustav.