Home Gospodarstvo Kinezi nisu ni počeli graditi Pelješki most, već su napravili jednu grešku,...

Kinezi nisu ni počeli graditi Pelješki most, već su napravili jednu grešku, ponudili plaće ispod propisanog minimuma, odmah su ih napali

SHARE

Oko 2.000 kineskih kompanija trenutno je aktivno u Africi, prije svega u građevinarstvu. Njihove kompanije na Crnom kontinentu rade najveće infrastrukturne zahvate, bilo da je riječ o gradnji luka, cesti ili željezničkih pruga.

Čini se da poslodavci baš i ne vole sjesti za zajednički stol sa sindikatima.

“Trebalo je nekoliko sudskih procesa i štrajkova prije nego što su uopće bili spremni pregovarati s nama”, izjavio je za DW sindikalist Joe Macharia.

S obzirom da nam dolaze u Hrvatsku graditi Pelješki most, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenku Vukšić pojasnila je prijete li i hrvatskim radnicima takvi problemi ili ih štiti činjenica da su ipak uređenija zemlja, piše 100posto.

“Naša prednost je što u građevini imamo proširenu primjenu kolektivnog ugovora koji imam status propisa te obvezuje sve građevinske tvrtke koje rade u Hrvatskoj, dakle i CRBC koji je ugovorio gradnju Pelješkog mosta”, kaže Vukšić.

No, i prije nego što su zabili prvu lopatu u CRBC-u su napravili prvu grešku u koracima te su u natječaju za radnike objavljenom na HZZ-u stavili uvjete koji su ispod propisanog kolektivnim ugovorom. Sindikati su bili spremni i, nakon njihove reakcije, sporne stavke su izmijenjene.

“Vjerujem da je ipak bila riječ o neinformiranosti. Ma sve i da imaju namjeru ići ispod cijene, neće dobiti radnu snagu ako ne plate iznad propisanog. Situacija na tržištu takva, ako žele, moraju ih platiti i više. No, mi smo spremni – kad počne gradnja, posjetit ćemo gradilište i sigurno nećemo dozvoliti se u jednoj zemlji Europske unije radi mimo propisa. Očekujemo da će i država ispoštovati kontrole”, pojašnjava ova sindikalistica.

A ako će pokušati nešto platiti “ispod propisanog””, to će biti preko pokušaja da putem izaslanih radnika, dakle Kineza, smanje cijenu. No, podsjeća Vukšić, i izaslani radnici imaju zagarantirana ista prava kao i hrvatski.

“Vjerojatno će ići na varijantu da dovedu svoje radnike, ne vidim kako bi drukčije našli dovoljno radne snage. No, bez obzira iz koje zemlje dolaze, i ti radnici imaju zagarantirana prava kao i svaki drugi radnik u Hrvatskoj. Dakle, ako bude funkcionirao inspekcijski nadzor ni to im neće pomoći”, zaključuje Vukšić.