Home Politika RTV Herceg-Bosne kupila TV Kiss: Čović uspostavlja kanal na hrvatskom jeziku!?

RTV Herceg-Bosne kupila TV Kiss: Čović uspostavlja kanal na hrvatskom jeziku!?

SHARE

Dugogodišnji zahtjevi, prije svega, predstavnika HDZ-a BiH, za podjelom medijskog prostora zemlje na tri dijela i uspostavom kanala na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, izgleda da bi uskoro mogli biti realizirani. Na mala vrata.

Naime, kako je iz više izvora potvrđeno Nezavisnom istraživačkom centru NICK, Radio-televizija Herceg-Bosne, čiji su većinski vlasnici i financijeri općine i županije s hrvatskom većinom (ukupno oko 75 posto) u kojima vlada HDZ BiH Dragana Čovića, kupila je ovih dana Hrvatsku radio-televiziju kiseljak (TV KISS).

To se smatra prvim korakom prema uspostavi kanala na hrvatskom jeziku koji bi se financirao od RTV takse, što ne kriju ni čelni ljudi RTV Herceg-Bosne.

TV KISS, sa sjedištem u Sarajevu, koja emitira program na području glavnog grada BiH, srednje Bosne i dijelovima Zeničko-dobojske županije, preuzet je od utjecajne “Stanić grupe” iz Kreševa. Braća Stanić su navedenu televiziju kupili 2014. godine i na njeno čelo postavili sarajevskog voditelja Emira Cocalića.

Ugovor o kupoprodaji, kako saznaje NICK potpisan je ovih dana, a Stanići će , izgleda, ostaviti u svom vlasništvu radio stanicu koja je djelovala u sklopu KISS-a.

Na ovaj način bi se mogla ispuniti očekivanja direktora RTV Herceg-Bosna Stipe Galića koji je, indikativno, još u ožujku ove godine u izjavi za medijski portal Media.ba  izrazio očekivanja da će televizija na čijem je čelu postati dio budućeg hrvatskog nacionalnog kanala u BiH.

“Nadam se da će Hrvati uskoro dobiti kanal na svom jeziku i da ćemo mi biti najvjerojatnije dio tog kanala. Financirat ćemo se iz RTV pristojbe, kao i u svim normalnim zemljama. U kojem modelu, to još treba dogovoriti”, rekao je Galić što se može dovesti u vezi sa akvizicijom TV KISS, piše NICK.ba