Home Zanimljivosti ZNA BITI JAKO DOSADNO: Evo kako da jednostavno izbacite višak vode iz...

ZNA BITI JAKO DOSADNO: Evo kako da jednostavno izbacite višak vode iz uha…

SHARE

Često nam poslije kupanja ostane malo vode u ušima; to sem što nije prijatan osjećaj, može dovesti do infekcije, a sa ovih sedam trikova brzo ćete se riješiti te nelagodež

Ako ne uspijete i ukoliko osjetite bol, obavezno se obratite ljekaru, a ovo vam može pomoći da se riješite vode iz ušiju:

 

 

Napravite kapi od alkohola i sirćeta

 

Ova mješavina će osloboditi prolaz vodi iz ušiju i spriječiće infekciju. Postupak je jednostavan. U flašicu sipajte pola alkohola i pola bijelog sirćeta, pa kapaljkom stavite nekoliko kapi u uho. Ocijedite pomjeranjem glave. Ovo ne smijete da praktikujete ako vam je povrijeđena bubna opna.

 

Napravite vakuum u uhu

 

Pritisnite dlanom uho iz kojeg ne curi voda, sve dok ne napravite blagi vakuum za izvlačenje vode. Vakuum možete napraviti i prstom. Okrenite uho prema dole, gurnite prst u njega i brzo ga izvucite napolje.

 

Osušite uho toplim vazduhom

 

Ako vam je pri ruci, upotrijebite fen za sušenje kose. Namjestite ga na najslabije i stavite na udaljenost 30 centimetara od uha. Topao vazduh će podstaći isparavanje vode iz uha.

 

Skačite na jednoj nozi

 

Nagnite glavu na istu stranu na kojoj je uho puno vode. Stanite na jednu nogu i skačite. U isto vrijeme povlačite ušnu resicu jer to može malo da raširi ušni kanal. Ako ne želite da skačete, pokušajte da nagnete glavu i povlačite resicu.

 

Lezite i računajte na gravitaciju

 

Lezite na stomak i na dole okrenite uvo koje je puno vode. Ostanite tako nekoliko minuta. Može da se desi da gravitacija uradi svoje i da voda iscuri kroz neku rupicu.

 

Žvaćite ili glumite da žvaćete

 

Kosti vilice su blizu ušiju o pokreti kao da žvaćemo hranu mogu da pomognu. Pojedite nešto, stavite žvaku u usta ili jednostavno improvizirajte. U isto vrijeme nagnite glavu prema dole sa uhom koje nema vodu, pa je naglo okrenite na drugu stranu.

 

Pokušajte da zijevate

 

I zijevanje pomaže kao i žvakanje jer se kosti oko ušiju pomjeraju. To može donijeti olakšanje.