Home Društvo Mediji opet pišu da će nas spasiti ovaj ‘najbogatiji Hrvat’ i ‘najveći...

Mediji opet pišu da će nas spasiti ovaj ‘najbogatiji Hrvat’ i ‘najveći izumitelj 21. stoljeća’. Tko je uopće Ivan Žilić

SHARE
Živopisni inženjer ponovno istupa, sad tvrdi da misli riješiti Uljanik, Petrokemiju i Agrokor; mali portret napravili su novinari TELEGRAM.hr

a naslovnici jednih od najčitanijih dnevnih novina danas je objavljen veliki portret Ivana Žilića, čovjeka koji godinama tvrdi da je najbogatiji Hrvat i najveći izumitelj 21. stoljeća. Uz veliki naslov s tvrdnjom “Ja ću spasiti Uljanik”, stoji apel koji citiramo u cijelosti: Čelnim ljudima Uljanika ponudio je 500 milijuna eura za preuzimanje posrnulog brodogradilišta. Ali, tu ne misli stati. “Spreman sam za 120 milijuna eura uzeti Petrokemiju, a imam i milijardu za Agrokor. Ako treba, za Agrokor mogu dati i 6 milijardi”. U tom današnjem intervjuu dalje je kazao kako će, ako mu država omogući ulazak u Uljanik, platiti i izgradnju nacionalnog stadiona, a riješit će, ako treba, i kompletan hrvatski nacionalni dug.

Drugi je to intervju s gospodinom Žilićem koji je ovaj medij objavio u posljednja dva dana. Tako je i na naslovnici subotnjeg izdanja najavljen razgovor u kojem je prvi put ustvrdio da je spreman preuzeti Uljanik, objašnjavajući kako se s predsjednikom uprave našao na inicijativu Stipe Mesića. Gospodin Mesić za Jutarnji je potvrdio taj svoj angažman. “Ivan Žilić zamolio me da ga povežem s vodstvom Uljanika i pokazao dokumente koji dokazuju kako raspolaže zaista velikim sredstvima. Mislim kako bi bilo dobro da toliki novac bude uložen u hrvatsko gospodarstvo”, izjavio je bivši predsjednik RH.

‘VI MORATE ZNATI DA IMAM KAPITAL OD 30 MILIJARDI EURA’

Ovo nije prvi put da gospodin Žilić nabacuje ideje o investiranju, a mediji ih prenose. U travnju 2014. izjavio je kako nudi 2,7 milijardi eura za Hypo banku. Iste godine kazao je kako je “za Bosnu spreman dati pet milijardi eura u svako doba”, a zatim je najavio kako će kupiti i košarkaški klub Zadar: “Vi morate znati da imam kapital od 30 milijardi eura i da tako sitan dug kao što je vaš, za mene ne predstavlja problem”. Obećavao je, nadalje, da će spasiti i Grčku sa 7,2 miljarde eura u doba velike krize.

Ni jedna od najavljenih investicija nije se ostvarila. Nakon što je prije pet godina prvi put izjavio kako ima silnu želju ulagati u Hrvatsku, kod njega su u Luxembourg dolazili silni poslovni ljudi iz regije nudeći mu svoje projekte. Među njima su bili Ljubo Jurčić kao predstavnik Milana BandićaPiruška Canjuga i Zdravko Marić zbog Agrokora, Vincenzo Blagaić i tako dalje. Svi ti sastanci završili su debaklom, a gospodin Žilić dobar dio svojih sugovornika javno je izvrijeđao.

‘FORD OSPORAVA DA JE GOSPODIN ŽILIĆ BILO ŠTO IZUMIO’

Uglavnom je tvrdio kako su ga svi pokušali prevariti; recimo, Visokog predstavnika za BiH, Austrijanca Valentina Inzka, optužio je za pokušaj iznude 3 milijarde eura mita. Na kraju je, na osobnoj razini, izvrijeđao i Ratka Boškovića, novinara koji je krajem 2013. prvi objavio veliku priču o njemu.

A ona tada možda i nije zvučala nezanimljivo jer, da se razumijemo, život gospodina Žilića apsolutno je intrigantan. On doista jest inženjer koji je godinama radio u Fordu. Tvrdi kako je tamo patentirao tehnička unapređenja koja su preuzele i druge tvornice automobila. Kasnije je podigao tužbu na 23 milijarde eura jer je smatrao da prava na inovacije pripadaju njemu dok su, s druge strane, iz Forda tvrdili da je izume, ako ih je bilo, napravio kao njihov zaposlenik.

U spomenutom tekstu u Jutarnjem prije pet godina, Ratko Bošković izvukao je članke njemačkih medija objavljenih nakon što je gospodin Žilić pokrenuo parnicu pred zemaljskim sudom u Düsseldorfu. Novinar Kölner Stadt-Anzeigera Helmut Frangenberg tada je napisao: “Ford osporava da je Žilić bilo što izumio. Patent mu je, kažu, neopravdano dodijeljen. Poduzeće polaže pravo na izum koji je stvoren za vrijeme trajanja radnog odnosa (izum radnika) za koji istovremeno tvrdi da ne postoji. Iz Fordove perspektive to nije proturječno. Stjecanje prava na izum odnosi se samo na prijenos prava. Time se ne priznaje da se kod eventualno prijavljenog izuma radi o izumu koji ispunjava uvjete da bi mogao biti patentiran, niti da ga Ford koristi”.

TVRDI KAKO SU GA PREVARILI VLASTITI ODVJETNICI

Godine 2011. Ivan Žilić izgubio je parnicu s Fordom i tu priča o njemu postaje komplicirana. Kako je svojedobno izjavio Ratku Boškoviću, tvrdi da su ga prevarili njegovi odvjetnici u komplotu s Fordom i zato je tužio njihovo osiguranje od kojeg se postepeno naplaćuje. Kao dokaz svojim tvrdnjama, novinarima pokazuje navodne potvrde kako mu je Veliko Vojvodstvo Luksemburg razrezalo 920 milijuna eura poreza na dohodak i nešto više od 150 milijuna eura poreza na dobit koje je podmirilo osiguranje njegovih bivših odvjetnika.

Gospodin koji je danas ustvrdio kako je u kontaktu i s predsjednicom RH, međutim, i dalje se sudi s Fordom. Sredinom prošle godine, u velikom intervjuu za bosanski Džezar, izjavio je kako je podigao tužbu u Strasbourgu jer je “u Njemačkoj iscrpio sve instance”.

‘TRAŽIO ME DA MU DAM NOVAC PRIJE INVESTIRANJA’

Kod priča o njegovom potencijalnom ulaganju zanimljiv je još jedan detalj; i sam je u spomenutom intervjuu objavljenom danas kazao kako “oni koji od njega traže novac, trebaju na stol staviti nešto. Neki zlatni sat, neku garanciju”. Nije nažalost precizirao što bi tražio prije nego, recimo, investira u Uljanik. Međutim, poduzetnik koji se sastajao s njim prepričavao je kako je u pregovorima redovito zahtijevao isplatu određene svote unaprijed.

Odvjetnici Vicenza Blagaića izjavili su kako im je gospodin Žilić rekao da nema novca za njegov projekt, ali da može ponuditi ustupanje svojih potraživanja od osiguravajućeg društva na ime dugoročnog kredita. No Blagaić bi mu prije toga morao avansno isplatiti četiri posto dogovorenog iznosa.

Njemu to nije bilo prihvatljivo i tako su pregovori propali. Ostali s kojima je živopisni inženjer razgovarao nisu skloni javno prepričavati detalje, no evidentno je da se ni jedna ekstravagantna najava Ivana Žilića nije ostvarila. Možda treba spomenuti da gospodin koji za sebe tvrdi da je najbogatiji Europljanin nakon osnivača Zare nikada nije bio izlistan na Forbesovoj ili nekoj drugoj relevantnoj ljestvici milijardera.