Home Zanimljivosti Otkrivamo tajnu ruskog ‘ukletog’ broda koji je izgrađen u Hrvatskoj: vjeruje se...

Otkrivamo tajnu ruskog ‘ukletog’ broda koji je izgrađen u Hrvatskoj: vjeruje se da još pluta morima bez posade

SHARE
Stoljećima su ljudi ispredali legende o tajanstvenim brodovima koji bez posade plutaju na otvorenom moru. Ponekad takvi napušteni brodovi bez signala upozorenja predstavljaju opasnost za druga plovila

I pored svih dostignuća suvremene tehnike i sustava navigacije, takvih slučajeva ima i danas.

Portal Vintage News je objavio tekst o jednom takvom plovilu, ruskom brodu “Ljubov Orlova”.

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=454&loc=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmore%2Fvijesti%2Fclanak%2Fid%2F561395%2Fotkrivamo tajnu ruskog ukletog broda koji je izgraen u hrvatskoj vjeruje se da jos pluta morima bez posade a neki kazu i da je pun stakora ljudozdera&referer=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija - Otkrivamo tajnu ruskog 'ukletog' broda koji je izgrađen u Hrvatskoj: vjeruje se da još pluta morima bez posade

Napravljen je sada već davne 1976. godine u Hrvatskoj u brodogradilištu Kraljevica, a zatim je isporučen Sovjetskom Savezu. Dobio je ime u čast čuvene sovjetske glumice.
Brod je 1999. renoviran i od tada se koristio za krstarenja i ekspedicije na Antarktiku. Kasnije su vlasnici zapali u dugove, pa su “Orlovu” zapljenile kanadske vlasti u Newfoundlandu. Kako piše Independent, trebao je biti prodan u staro željezo u Dominikanskoj Republici za 800.000 eura.
U siječnju 2013. godine, dok je brod plovio na konačno odredište iz kanadske luke Saint Jones, počela je bura u kojoj je puklo čelično uže za tegljenje, pa su valovi odnijeli brod u stranu. Pokušaji da se “Orlova” ponovo zakači za tegljač nisu urodili plodom, tako da od 24. siječnja 2013. brod pluta oceanom.

Kanadska državna agencija Transport Canada izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da brod više ne predstavlja opasnost za naftne platforme na moru, kao ni za ljude ili prirodnu sredinu u kanadskim vodama, tako da vlasti nisu ni pokušavale locirati “Orlovu”.
Pojedini su ipak procijenili da opasnost postoji, jer može doći do slučajnog ispuštanja otrovnih tekućina i otpadanja dijelova koji ne mogu istruliti, što ozbiljno može ugroziti prirodnu sredinu.
Irski mediji su 1. ožujka 2013. godine javili da su uhvaćeni signali radio-bove, što se događa samo kada brod potone, ali potraga za brodom nije urodila plodom.
Šef irske obalske straže Chris Reynolds upozorio je da se na brodu mogu nalaziti stotine štakora. Tim povodom je žuti tisak podigao prašinu pričama da se brod prepun štakora-ljudoždera može nasukati na obalama Irske.
Ni danas se ne zna što je bilo s “Orlovom”. Vjerojatno je već potonula negdje u Atlantskom oceanu. Doduše, s obzirom da je brod nekada bio dobro opremljen, ipak postoje određene šanse da još uvijek pluta u vodama oceana.

Slobodna Dalmacija