Home Vijesti Ljeto je gotovo! Ugledni svjetski meteoservis objavio prognozu za nadolazeće razdoblje, tko...

Ljeto je gotovo! Ugledni svjetski meteoservis objavio prognozu za nadolazeće razdoblje, tko je godišnji čuvao za konac kolovoza i početak rujna gadno se zeznuo…

SHARE

Ugledni meteo servis Accuweather je objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada, prenosi Istramet.


Treba naglasiti kako su sezonsku prognozu za ovo ljeto poprilično dobro predvidjeli, prenosi Jutarnji list. Naročito se to odnosi na toplinske valove i požare u srednjoj i sjevernoj Europi, kao i na oluje na Balkanu, kojih ove sezone nije nedostajalo. Naši krajevi u objavi sredinom svibnja nalazili su se na granici između dva tipa vremena, bez zabilježenih meteoroloških ekstrema.

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja, kako jesen bude odmicala, predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci. Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu. U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenome zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov pad. Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i tuču uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tyler Roys.