Home Društvo Neumljani podupiru izgradnju Pelješkog mosta jer će uz novu cestu prema Stocu...

Neumljani podupiru izgradnju Pelješkog mosta jer će uz novu cestu prema Stocu riješiti problem gužvi

SHARE

Jedina bosanskohercegovačka općina s izlazom na more omiljeno je ljetno odredište mnogih domaćih i stranih turista svake godine, pa tako i ove. Međutim, Neum je u žiži javnosti i zbog mnogih drugih pitanja, prvenstveno vezano uz međudržavno razgraničenje, izgradnju Pelješkog mosta i režim prelaska granice. O tomu, ali i razvoju Neuma u budućnosti, u intervjuu za Večernji list BiH govori načelnik općine Živko Matuško.

Izgradnja Pelješkog mosta i dalje izaziva brojne prijepore unutar Bosne i Hercegovine. Kako Neumljani gledaju na početak izgradnje ovog infrastrukturnog projekta i kako će se njegova provedba konkretno odraziti na Neum?

– Neumljani su uvijek podržavali izgradnju Pelješkog mosta i nisu se nikada protivili tomu da Hrvatska spaja dijelove svog teritorija. Za nas je kao lokalnu zajednicu također taj projekt važan jer će značajno utjecati na rasterećenje prometnih gužvi kroz Neum. Mi ćemo morati tražiti načine kako premostiti ovaj problem jer će Republika Hrvatska sigurno uvesti i schengenski režim prelaska granice, što će dodatno otežati situaciju, budući da će ionako stroge granične kontrole postati još strože. Samim tim gužve bi mogle postati i veće.

Evo, i sami ste spomenuti da su ranijih godina cestovne gužve predstavljale veliki problem za vrijeme turističke sezone, kako za građane Neuma tako i za turiste i sve one koji koriste Jadransku magistralu na ovom dijelu. Kakva je situacija ove godine?

– Te gužve su i dalje velike i građani Neuma teško se uključuju u promet na Jadranskoj magistrali. Ogroman je to problem za sve, od naših građana do turista i svih onih koji idu u pravcu Dubrovnika ili obrnuto. Taj problem je posebno izražen u špici ljetne sezone i to je već godinama nešto na što mi iz Neuma upozoravamo.

Kakva je ova turistička sezona u Neumu? Jeste li zadovoljni brojem gostiju, popunjenosti smještajnih kapaciteta?

– Činjenica je da se broj gostiju stalno povećava i to je ono čime smo vrlo zadovoljni. Ono na čemu intenzivno radimo poboljšanje je kvalitete ponude i usluge koju pružamo svojim gostima. Bilježimo porast broja stranih gostiju, ali tradicionalno i veliki broj turista iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Svima njima iz godine u godinu nastojimo ponuditi bolje uvjete za odmor i kvalitetniju i raznovrsniju ponudu. Dakle, u tom segmentu naglasak je trenutačno na kvaliteti i sve projekte koje smo realizirali i realiziramo, planiramo i vezujemo uz kvalitetu života Neumljana, ali i turista koji posjećuju ovaj prostor.

Što će za Neum značiti izgradnja nove ceste od Stoca do Neuma koja uvelike traje?

– Izgradnja nove magistralne ceste do Stoca stvorit će preduvjete za kvalitetniji gospodarski razvoj Neuma, kao i za razvoj turizma koji je okosnica ukupnog razvoja ovog grada i općine. Veseli nas činjenica da je u proteklih šest mjeseci značajno intenzivirana izgradnja. Očekujemo i skoro potpisivanje ugovora za izgradnju tunela i nadamo se kako se s tim neće odugovlačiti kao što se, primjerice, odugovlači s turističkim zajednicama, a samim tim i ubiranjem većih prihoda za općine. No, dok traje izgradnja te prometnice, mi ćemo se morati izboriti nekako s ovim prometnim gužvama na toj cesti prema unutrašnjosti, koja je uska i teško prohodna. Nadamo se da će se to brzo završiti.

Još uvijek ima onih koji iz različitih motiva spominju izgradnju luke u Neumu. Kakav je vaš komentar na takve ideje i stavove?

– To Neumu ne treba i mi definitivno nismo za izgradnju bilo kakve luke. Uostalom, za to ne postoje ni bilo kakve mogućnosti ni pretpostavke. Mi se borimo za izgradnju ceste prema unutrašnjosti BiH, za rasterećenje prometnih gužvi na Jadranskoj magistrali i povezivanje Neuma s dvama dodatnim graničnim prijelazima preko kojih bi se turistima omogućilo jednostavnije i brže kretanje. Već sad osjetimo djelomično rasterećenje nakon što je na tri mjeseca prekategorizacijom omogućeno korištenje GP Orahov Do – Slano i Duži – Imotica. Struka bi se trebala malo više fokusirati na tome kako bi se prometno rasteretilo ovo područje.

Osim spomenute ceste, spomenuli ste i brojne infrastrukturne projekte na kojima se radi u samom Neumu. O čemu je konkretno riječ?

– Mogu reći da smo malo kad u Neumu imali ovako opsežne radove na infrastrukturi kao što je to slučaj ove godine. Intenzivni su radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži, tu imamo i potporu susjeda. Od Hrvatskih voda dobili smo pomoć od 2,15 milijuna maraka za sanaciju vodovoda i na tomu smo im vrlo zahvalni. Usto, uređuju se šetnica i hortikultura u gradu, planiramo saniranje devastiranih objekata, a posebno značajna je i izgradnja naše poslovne zone. Gradimo uljaru nekoliko kilometara od grada i mnogo toga drugog kako bi se Neum razvijao u interesu naših građana, ali i gostiju koji posjećuju ovu općinu.

Postoji li mogućnost turističkog povezivanja Neuma s drugim turističkim destinacijama u Hercegovini i Dalmaciji, a u cilju što bolje turističke ponude, ali i infrastrukture za razvoj turizma?

– Mi doista imamo izuzetno dobru suradnju sa susjedima i u Hercegovini i u Dalmaciji. To povezivanje je neupitno i na strateškom planu, bilo da je u pitanju turizam ili gospodarstvo u cjelini. Uvjeren sam da će tako biti i ubuduće. Može se to vidjeti i na infrastrukturnim projektima koje sam spomenuo jer u tome svi imaju interes. Takav je slučaj s investiranjem u sustave zaštite okoliša, posebno Neumskog i Malostonskog zaljeva, koje mi Neumljani promatramo kao jednu cjelinu koju volimo i do koje nam je stalo jer se izravno tiče naše egzistencije. Toj zaštiti doprinosi upravo regionalni kanalizacijski sustav.

Može li Neum imati ikakve beneficije od oživljavanja mostarske zračne luke?

– Naravno da može i to je ogromna prilika i korist za razvoj turizma u Neumu. Međutim, trenutačno ta šansa nije ni izbliza iskorištena. Sve dok ne budemo imali kvalitetnu cestu od Neuma do Mostara, ta korist od mostarske zračne luke neće biti velika ili možemo reći da prilika neće moći biti iskorištena na najbolji način. Naše turističke agencije i hoteli trenutačno ne mogu potpisivati ugovore jer je autobusom teško prebaciti goste iz Mostara do Neuma. Kad to pitanje cestovnog povezivanja kvalitetno riješimo, Zračna luka Mostar će procvjetati, a korist će imati, naravno, i Neum.

Etnofest Neum je postao tradicionalan. Što ova manifestacija znači za afirmaciju i razvoj Neuma kao turističke destinacije?

– Mi kao lokalna zajednica mnogo ulažemo u kulturu i sport jer prepoznajemo značaj i potencijal tih oblasti. Tako smo ove godine otvorili turističku sezonu u lipnju pa smo 28. srpnja imali desetu Smotru klapa. Također smo 11. kolovoza organizirali manifestaciju Dani Mediterana koja će, vjerujem, postati tradicionalna. Neum ima što ponuditi i prezentirati gostima na takvim događajima, od ulja, smokve, do sira, meda, grožđa i mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda. Ta manifestacija je trajala dva dana i vidim da su, pogotovo strani, gosti oduševljeni tim događajem. Imali smo i folklornu manifestaciju i, naravno, ovaj, 23. Etnofest Neum, koji organiziramo također kako bismo obogatili svoju kulturnu i zabavnu ponudu te gostima boravak u Neumu učinili nezaboravnim. Uvjeren sam kako će tako biti i ovaj put.