Home Društvo Ove godine besplatni svi udžbenici za prvašiće u Zapadnohercegovačkoj županiji

Ove godine besplatni svi udžbenici za prvašiće u Zapadnohercegovačkoj županiji

SHARE

Besplatne udžbenike u novoj školskoj godini u Zapadnohercegovačkoj županiji dobit će učenici prvih razreda osnovnih škola i socijalno ugroženi učenici petih razreda osnovnih škola, potvrdila je tu dobru vijest je za Ljubuški portal Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Prema riječima ministrice Mikulić, za ove namjene iz Proračuna će biti  izdvojeno oko 72 000 KM, a sredstva je osigurala Vlada Županije Zapadnohercegovačke,  preko Ministarstva obrazovanja, ali uz veliku podršku i susretljivost svih članova Vlade, ali prije svega ministra financija Tonija Kraljevića i predsjednika Zdenka Ćosića koji su omogućili da prvašiće  početkom nove školske godine dočekaju besplatni udžbenici na školskim klupama.

„Prošle godine, nismo imali velika sredstva, ipak, onoliko koliko smo imali novca izdvojeno je kako bi osigurali besplatne udžbenike matematike i hrvatskog jezika za sve učenike prvih razreda. Ove godine, prvašići će dobiti besplatne sve udžbenike koje je predvidio Pravilnik o obveznim udžbenicima te smo u dogovoru s ravnateljima osigurali besplatne udžbenike za učenike petih razreda koji su u stanju socijalne potrebe“, kazala je ministrica Mikulić te naglasila da ministarstvo razumije roditeljske probleme oko organizacije odlaska djece u školu te se i na ovaj način trudi kako financijski olakšati roditeljima prvašića.

Kao još jedna olakšica svim roditeljima je da je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije donijelo odluku da se u školskoj godini 2018./2019. koriste udžbenici koji su bili u upotrebi i prethodne godine. To znači novi ili korišteni udžbenici istih nakladničkih kuća i autora po kojima se radilo i do sada.

„Moramo zaštititi djecu i roditelje jer njima su sada veliki troškovi te smo izbacili iz upotrebe radni materijal i udžbenike koje nisu jako neophodni“, kazala je Mikulić.

Dakle, roditeljima čija djeca ove godine prvi put kreću u školu savjet je pričekati sami početak školske godine jer tada će dobiti upute učiteljica o nastavnom materijalu. Isto vrijedi i za one učenike socijalno ugroženih obitelji koji ove godine kreću u peti razred, piše Ljportal.com