Home Zanimljivosti OVI SAVJETI MOGU VAM “SAČUVATI GLAVU” Šta uraditi kada počne da jako...

OVI SAVJETI MOGU VAM “SAČUVATI GLAVU” Šta uraditi kada počne da jako GRMI I SIJEVA!?

SHARE

U idućem periodu će biti pljuskova i grmljavina, a lokalno je moguće izraženije olujno nevrijeme, s grmljavinom.

Ovakvo vrijeme, za ovo doba godine, nije neuobičajeno. Međutim, takvo vrijeme može biti opasno i po život!

U danima kada je kiša učestala, kao i grmljavina, nije loše znati neke zanimljive stvari kojima se možete zaštiti od udara groma, kao i zaštititi svoju imovinu…

SUPROTNO VJEROVANJU, grom može udariti u jedno mjesto i po nekoliko puta. Štoviše, po statistikama grom ubije više ljudi za godinu dana nego tornado ili uragani. Od groma je, što se tiče vremenskih nepogoda, po ljudski život opasnija samo poplava.

Dok grmi, najsigurnije je zatvoriti se u kuću, ali to ne znači da ne treba učiniti još neke mjere opreza, jer ako grom udari u kuću u kojoj se nalazite elektricitet će vjerovatno prolaziti električnim instalacijama do zemlje. Zbog toga se savjetuje da ne telefonirate, sklonite se od tekuće vode (ne tuširati se, npr.) ili uređaja za pranje, električne rerne.

Dok grmi potrebno je isključiti sve električne uređaje iz struje (kompjuter, satelitsku antenu, fen, bojler, punjače za mobilne telefone, televizore…) Električni napon kojeg izbacuje ova pojava može oštetiti elektroniku, čak i ako vam stambeni prostor ne pogodi grom. Preporučuje se da elektroniku isključite prije nevremena, jer ako to činite kada počne mogli bi povući kabal u trenutku samog udara groma.

ŠTA AKO SE NAĐETE NA OTVORENOM? Ako ste na moru, bolje je izaći i negdje se skloniti, jer istureni objekat je nešto što privlači grom. Ako ste ispod najvišeg stabla, nije dobro. Radije pokisnite ili idite ispod najmanjeg stabla.

Ako osjetite da vam trnci prolaze tijelom ili vam se kosa nakostriješi, velika je vjerovatnoća da bi Vas upravo u tom trenutku mogao pogoditi grom. Ako ne možete napustiti otvoreno područje, čučnite i spustite glavu, pokrijte rukama uši kako bi zaštitili bubnjiće. Ako se za vrijeme grmljavinskog nevremena zateknete u automobilu, u njemu i ostanite.

Automobil je kao tzv. Faradayev kavez, što znači da ste zaštićeni od elektriciteta. Grom nema nikakvog razloga udariti u objekt koji nije povezan sa zemljom, jer ne može proći kroz zemlju. Njemu je cilj doći do zemlje da se isprazni.

MUNJA ILI GROM – ŠTA JE OPASNIJE? Mnogi uzdrhte od straha kada za vrijeme grmljavine čuju prasak groma. Njihov strah je, međutim, bezrazložan, jer u trenutku kad se čuje grom udar elektriciteta koji ga je prouzrokovao već je završen. Grom se čuje poslije bljeska munje samo zato što zvuk putuje mnogo sporije od svjetlosti.

Da li se groma treba bojati? Istina je da on može da prouzrokuje štetu, a ponekad i da ubije, ali to se rijetko događa. Grom je oblik elektriciteta i zato može da bude opasan. To je ogromna iskra elektriciteta koja se vidi kao bljesak svjetlosti, munja. Ta varnica može da “kresne” između dva oblaka, da skoči sa oblaka na zemlju ili čak sa zemlje na oblak!

Za vrijeme oluje, u oblacima i na zemlji stvaraju se naelektrisanja (pozitivna i negativna). Kada razlika između njih postane suviše velika, nastane iskra koju mi vidimo kao munju. Za vrijeme i poslije električnog pražnjenja vazdušne struje se šire i skupljaju. One se jako sudaraju i proizvode buku, koju nazivamo ”grmljavinom”.

Doznajemo.com