Home Društvo Tuča, pijavice i drastičan pad temperatura – stiže nam velika promjena vremena

Tuča, pijavice i drastičan pad temperatura – stiže nam velika promjena vremena

SHARE

DANAS će još prevladavati pretežno sunčano vrijeme, ali u poslijepodnevnim satima u kontinentalnom području očekuje se umjeren razvoj oblaka. Uz jači razvoj oblaka, ponegdje će biti lokalnih grmljavinskih pljuskova, osobito u unutrašnjosti Dalmacije i Istre, gorju te na dijelu središnje Hrvatske, a rjeđe pljuskovi mogu zahvatiti i obalu, javlja Neverin.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu u noći slaba bura, tijekom dana zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 15 do 20°C, na Jadranu od 21 do 27°C, a najviše dnevne vrijednosti uglavnom od 30 do 35°C.

Slično vrijeme možemo očekivati i tijekom petka, ali će mogućnost lokalnih pljuskova na zapadu biti nešto veća nego u četvrtak. Prema kraju dana na sjevernom će Jadranu zapuhati umjereno jugo, ponegdje i jugozapadnjak, a po visini će se uspostaviti zapadno i jugozapadno strujanje.

Petak će donijeti i dalje vrlo visoke temperature zraka, i do 36°C.

Djelovanje ciklone najprije će osjetiti stanovnici sjevernog Jadrana, gdje će već u noći na subotu postojati mogućnost za lokalne neverine. Jak razvoj oblaka valja očekivati u subotu ujutro pred istarskom obalom.

Velika promjena u subotu

Subota će donijeti postupno naoblačenje sa zapada, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana prevladavat će umjereno oblačno s povremenim lokalnim pljuskovima, dok će u ostatku zemlje još biti djelomice sunčano. Još će nestabilnije biti u drugom dijelu subote i prema večeri kada će se grmljavinski pljuskovi proširiti i na kontinentalni dio Hrvatske, najviše na središnju i sjevernu Hrvatsku.

Pritom je ponegdje moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno velikom količinom kiše u kraćem vremenu, a postoji mogućnost tuče, na Jadranu i pijavica.

Na zapadu će biti svježije, dok će se na jugu i posebice istoku Hrvatske i dalje zadržati vruće. Prema kraju dana na sjevernom Jadranu bura, dok će u zapadnoj unutrašnjosti zapuhati umjeren sjeveroistočnjak.

U nedjelju svježije 

Oblaci i kiša, lokalno i obilniji pljuskovi zahvatit će tijekom nedjelje jug i istok Hrvatske, a temperature zraka će se dodatno sniziti. U gorskom dijelu Hrvatske sredinom dana mjerit ćemo jednoznamenkaste vrijednosti temperature, dok će na ostatku unutrašnjosti ona biti najčešće od 15 do 21°C. S obzirom na trenutne vrijednosti temperature, možemo reći da nas očekuje pad temperature za 10 do 15°C.

Oko 25°C ili malo više mjerit će se još na jugu Jadrana, ali i tamo će osvježenje stići do kraja dana.

Od sredine dana sa sjeverozapada očekujemo postupno razvedravanje. Najmanje oborina očekuje se na istoku Slavonije.

Od ponedjeljka smirivanje

Razvedravanje će na zapadu nastupiti još u nedjelju, a tijekom ponedjeljka će se proširiti na cijelu Hrvatsku. Puhat će sjeverni vjetrovi, a najviše dnevne temperature zadržat će se uglavnom do 25°C. Jutro će biti prohladno, u unutrašnjosti s temperaturama od 7 do 12°C, a na Jadranu od 14 do 20°C.

Idućih dana nastavit će se pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme primjereno kraju kolovoza, a temperature zraka će iz dana u dan biti sve više te će se kretati uglavnom do 30°C.