Home Gospodarstvo POSLJEDICE TRUMPOVE POLITIKE: Dolar naglo oslabio prema euru za čak 2 posto

POSLJEDICE TRUMPOVE POLITIKE: Dolar naglo oslabio prema euru za čak 2 posto

SHARE

Tečaj dolara protekloga tjedna oslabio je prema euru za gotovo 2 posto, pritisnut političkom neizvjesnošću u SAD-u i intenziviranjem američko-kineskog trgovinskog rata.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, spustio se prošloga tjedna 1,2 posto, na 95,16 bodova.

Pritom je tečaj američke valute oslabio prema euru 1,8 posto, na 1,162 dolara za euro, dok je prema japanskoj valuti ojačao 0,66 posto, na 111,22 jena.

Predsjednik Feda Jerome Powell u petak je branio politiku dizanja kamatnih stopa u SAD-u radi očuvanja zdravlja gospodarstva te je signalizirao daljnje njihovo podizanje do kraja godine, unatoč ponovljenim kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sve zbog Trumpausdeur

Među trgovcima, naime, početkom tjedna snažno je odjeknuo Trumpov intervjuu za Reuters, u kojem je kazao da nije “oduševljen” podizanjem ključnih kamata koje provodi predsjednik središnje američke banke Powell, naglasivši da bi Fed trebao uložiti više napora kako bi mu pomogao potaknuti gospodarstvo.

Američki predsjednici rijetko kritiziraju Fed čija se neovisnost smatra važnom za ekonomsku stabilnost. Trump je pak prioritetom proglasio smanjenje trgovinskog deficita, a kombinacija viših kamatnih stopa i jačeg dolara dovodi pod znak pitanja povećanje izvoza.

Fed je ove godine podigao ključne kamatne stope u dva navrata i očekuje se da će ih ponovo podići u rujnu, a možda i u prosincu.

Iz Feda nisu početkom tjedna reagirali na Trumpove izjave, no govoreći u petak na simpoziju u Jackson Holeu, Powell je rekao: “Vjerujem da taj postupni proces (podizanja kamatnih stopa) ostaje prikladan”.

Pojasnio je svoje stajalište time da je gospodarstvo snažno, da većina ljudi koja želi raditi može pronaći posao te da je inflacija blizu Fedova cilja od 2 posto.

Na tečaj dolara negativno, pak, utječe intenziviranje trgovinskog rata između SAD-a i Kine te političke neizvjesnosti vezane uz Trumpa, piše Dnevno.hr